Nicolaie Moldovan a învăţat limba chineză în trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolaie Moldovan, într-un costum tradiţional chinez
Nicolaie Moldovan, într-un costum tradiţional chinez

Nicolaie Moldovan a acumulat o experienţă profesională de mai bine de opt ani de zile în domeniul întocmirii proiectelor de finanţare nerambursabile, experienţă pe care şi-a canalizat-o în realizarea unor obiective pentru comunitate.

Născut la: 20 septembrie 1976, Ocna Mureş
Studii: Master în „Managementul şi Serviciilor Publice“, Universitatea „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia.
Familie : căsătorit.

Şeful Serviciului Elaborare Proiecte Comunitare din cadrul Primăriei Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, este doctorand în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. „Subiectul pe care îl cercetez este legat de refacerea siturilor urbane monoindustriale în contextul dezvoltării durabile, cu o aplicaţie practică pe elaborarea unui proiect susţinut din fonduri de finanţare nerambursabilă la nivelul oraşului Ocna Mureş“, a spus tânărul.

Proiecte pentru comunitate

Implicarea sa în proiecte care se adresează oamenilor provine dintr-o motivaţie bine definită. „Cred că am o responsabilitate faţă de colectivitatea în care am crescut, în care am fost educat şi, nu în ultimul rând, faţă de părinţii şi cei apropiaţi, cărora le datorez absolut totul“, a spus Nicolaie Moldovan. Printre proiectele pe care le-a pus pe picioare, cu rezultate concrete pentru viaţa oraşului, se numără Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Aşezământul „Sfântul Andrei“ din Bărăbanţ şi Centrul social de Urgenţă din Alba Iulia. „Nu pot să vorbesc de realizări indivituale, ci comune, proiecte pe care le-am realizat în echipă, alături de oameni deosebiţi“, a completat Nicolaie Moldovan.

Acesta a precizat că a contribuit la întocmirea documentaţiei de finanţare pentru un proiect unic în România. „În data de 2 decembrie 2009 s-a semnat un contract de finanţare de peste 2 milioane de euro pentru un proiect ce va asigura sustenabilitatea energenică pentru patru instituţii publice din Alba Iulia. Se vor economisi peste 70.000 de euro anual, bani care vor fi investiţi spre alte priorităţi ale oraşului“, a mai spus expertul în proiecte.

A învăţat limba chineză

De-a lungul timpului, a ajuns să viziteze mai toate ţările Europei. În perioada 1 septembrie - 27 noiembrie 2009, Nicolaie Moldovan a ajuns şi în China, în cadrul unei vizite oficiale în localitate Lanzhou, capitala provinciei Gansu. „Vizita a avut un scop dual. Unul a fost acela de a învăţa limba chineză la nivel de comunicare şi al doilea, de a identifica oportunităţi de dezvoltare în domeniul economic, cultural şi educaţional“, a spus Nicolaie Moldovan.

Din delegaţia albaiuliană a mai făcut parte şi Alina Frăţilă, din cadrul Consiliului Judeţean Alba. Cei doi au fost cazaţi în campusul universitar din Lanzhou şi au avut ocazia de a vizita oraşe şi de a stabili contacte cu autorităţi chineze. „Pe lângă atracţiile turistice şi diversitatea culinară, am luat contact cu realitatea chineză, sunt oameni minunaţi, vor să fie recunoscuţi la nivel mondial ca o naţiune respectabilă“, a mai spus Nicolaie Moldovan. Vizita a fost efectuată în cadrul unui parteneriat care există între provincia chineză şi judeţul Alba. Cele două comuntăţi sunt înfrăţite de mai mulţi ani de zile.

Colecţionaţi obiecte din ţările pe care le vizitaţi?
N.M.:
„Când vizitez o ţară străină, în primul rând, îmi cumpăr un ghid turistic, albume foto şi DVD-uri de prezentare a zonei. De-a lungul timpului, am strâns obiecte în miniatură, statuete, scrumiere şi produse tradiţionale, specifice respectivei ţări. De obicei, îmi iau şi tablouri cu imagini semnificative, realizate de obicei de studenţii de la Arte plastice, pe care îi găseşti în marile centre. Un tablou drag este unul ce prezintă piaţeta centrală din Bruxelles şi a fost realizat de un student din Maroc care îşi câştiga astfel banii pentru a-şi plăti studiile“.  

Ce-i place: „Îmi place viaţa mea particulară, timpul petrecut alături de soţia mea. De asemenea, apreciez domeniul profesional în care activez, lucrez pentru comunitate şi acest lucru îmi oferă numeroase satisfacţii. Şi nu în ultimul rând, îmi place să comunic cu oamenii“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac ipocrizia, oamenii slabi şi cei cărora nu le place să facă nimic în viaţă. Nu agreez lipsa de respect faţă de părinţi şi cei cărora le datorăm experienţa noastră profesională. “

Alba Iulia frumoasă: „Îmi place Cetatea cu toate obiectivele ce se regăsesc aici. Iubesc simbolistica acestui oraş deoarece are o importanţă naţională recunoscută prin lege. Îmi plac albaiulienii deoarece sunt oameni serioşi, altruişti, sociabili şi îşi iubesc oraşul. Acest lucru l-au dovedit cu ocazia evenimentului «Marea Îmbrăţişare», când aproximativ 10.000 de oameni şi-au manifestat dragostea faţă de Cetatea de suflet a tuturor românilor. Evenimentul a devenit cel mai important proiect de participare comunitară, unicat în lume, fapt pentru care a intrat în Cartea Recordurilor“.

Alba Iulia urâtă: „Nu îmi place lipsa de respect a unor cetăţeni faţă de investiţiile realizate pe domeniul public şi faptul că nu există o viaţă culturală suficient de consistentă care să contribuie la promovarea oraşului Alba Iulia. De asemenea, nu-mi place modul în care arată zona din preajma Refractara“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite