Alba Iulia:Portret: Nicolae Vancu cântă în fanfară de la vârsta de 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Nicolae Vancu e convins că adevărata muzica îl modelează armonios pe cel care o iubeşte. Îl face pe om mai bun, mai iubitor de aproape, dar îl şi cizelează pe plan intelectual.

Nicolae Vancu are o poveste inedită. Cu tată pilot pe avioane militare şi mamă farmacistă, n-a ales nici una din profesiile părinţilor. S-a simţit de mic atras de muzica de fanfară, asta şi pentru că la unitatea militară în care activa tatăl său exista o fanfară ce l-a cucerit din prima clipă. „Ascultând fanfara, am îndrăgit foarte mult instrumentele de suflat, în principal clarinetul. Tatăl meu a vrut să mă dea la tobe, dar nu am acceptat”, spune profesorul de muzică.

Fredona zilnic piese din repertoriul fanfarei militare

Chiar dacă la început nu au prea agreat ideea ca fiul lor să ajungă instrumentist, părinţii lui Nicolae Vancu nu s-au opus alegerii sale. Şi-au dat seama că asta-i place şi că a devenit pentru el o adevărată pasiune. Când nu era lângă muzicanţii din fanfara militară, fredona tot timpul piese din repertoriul fanfarei. Aşa că din clasa a V-a l-au înscris la Şcoala de Muzică. După doi ani de studiu, a ajuns să cânte în fanfara militară a Casei Armatei din Ploieşti, îndrumat fiind de subofiţeri muzicanţi care l-au învăţat să cânte partituri de gen, în speţă marşuri. În scurt timp a fost reperat de profesionişti  care l-au cooptat în fanfara lor. „Terminasem clasa a VII-a când am intrat în Fanfara Civilă din Ploieşti. Ulterior, am reuşit la Liceul de Muzică din Bucureşti şi apoi am absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală din Capitală”, povesteşte Nicolae Vancu.

Profesor al Fanfarei de Copii din Petreşti

A ajuns să se stabilească în Alba Iulia prin intermediul pasiunii sale pentru muzică. Acum cântă în Fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena” (unde e şi profesor de muzică), dar colaborează şi la renumita Fanfară din Petreşti ce recent a aniversat 130 de ani de existenţă. „Datorită faptului că la Petreşti există continuitate, o extraordinară tradiţie în acest gen de muzică, anul trecut s-a înfiinţat acolo şi o fanfară de copii, pe care eu îi iniţiez în acest domeniu cultural. Practic este o adevărată pepinieră de valori”, precizează  profesorul.

”Muzica e vocea universală a sufletului”

Nicolae Vancu afirmă că tot ceea ce a realizat în domeniul muzicii, a făcut din dragoste, din pasiune. Acelaşi sentiment îl nutreşte şi când îi învaţă pe elevii săi, fie copii sau adulţi. În context, trebuie precizat că profesorul de muzică predă clarinet, saxofon şi taragot la elevi cu vârsta între 12 şi 40 de ani. „Nu vreau decât le dăruiesc copiilor tot ceea ce ştiu în materie de muzică. De asemenea, îmi place foarte mult să construiesc caractere prin intermediul muzicii, pentru că muzica este vocea universală a sufletului”, spune Nicolae Vancu.

Întrebări şi răspunsuri:
În opinia d-voastră, pasiunea doboară orice obstacole ?

N.V.: „Cu siguranţă. Să vă dau un exemplu: am avut în şcoală o colegă, studia pianul, dar părinţii nu aveau posibilitateatea materială să-i cumpere unul. Ce a făcut ea atunci? Şi-a decupat o bucată mare de carton pe care a desenat clapele şi în felul acesta a făcut pian până în clasa a VIII-a, exersând pe clapele desenate pe carton. Doar la şcoală putea cânta la un pian adevărat”.

Băiatul vă calcă pe urme ?
N.V.: „Nu sunt sigur. Este, într-adevăr, elev în clasa a VII-a, la Liceul de Muzică, face vioară, dar nu mă pot încă pronunţa dacă va face în continuare muzică sau nu, pentru că nu pare să aibă o aşa mare dragoste, o pasiune deosebită care să-mi dea siguranţa că va continua”.

Ce-i place: „Lăsând muzica deoparte, care e pentru mine un hobby, îmi place foarte mult să citesc şi să ies în natură. La oameni apreciez cel mai mult modestia, caracterul integru şi sinceritatea. De asemenea, îmi plac oamenii care se ţin de cuvânt, care îşi respectă cuvântul dat”.
Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii aroganţi, plini de sine, îmbuibaţi de grandomanie. Îmi displac, de asemenea, persoanele care promit ceva doar că se se afle în treabă şi apoi nu fac nimic.

Profil:
Data naşterii: 18 septembrie 1965, Ploieşti
Educaţie: Facultatea de Pedagogie Muzicală Bucureşti
Ocupaţie: profesor de muzică
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite