Alba Iulia: Portret. Nicolae Cibu, cel mai bun jucător de table din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Nicolae Cibu, cel mai bun jucător de table din Alba Iulia
Alba Iulia: Portret. Nicolae Cibu, cel mai bun jucător de table din Alba Iulia

Nicolae Cibu este administratorul unui local public amenajat într-o zonă liniştită a cartierului albaiulian „Cetate”. Marea majoritatea a clienţilor săi sunt din partea locului, domiciliază în blocuri din apropierea barului pe care-l conduce.

Nicolae Cibu este pasionat de table şi observând că unii dintre muşterii sunt şi ei cuprinşi de „febra” jocului cu puluri şi zaruri, a avut o idee pe care a pus-o în practică rapid.

Şi la table se vând meciurile

În urmă cu şapte ani a organizat în incinta barului prima ediţie a Cupei „Albatros” la table. Totul a fost organizat ca la carte, aveau până şi sponsor (un producător de bere). S-au înscris atunci 16 concurenţi, fiecare dintre ei achitând o „taxă”, care, de fapt, reprezenta consumaţia pentru băutură a fiecărui jucător, dar şi o pereche de virşli, să nu stea competitorul cu burta goală în faţa tablei de joc. „Tablagiii” au fost împărţiţi în patru grupe, în fiecare câte patru meseriaşi în duble. S-a jucat fiecare cu fiecare (cel mai bun din 5 partide), iar primii doi din cele patru grupe s-au calificat în sferturi de finală, de la acest stadiu trecându-se în faza eliminatorie. Primii patru au fost recompensaţi de sponsor cu bere, au primit diplome, iar campionul a câştigat trofeul: „Cupa Albatros”. În timp, turneul a căpătat consistenţă, anual organizându-se două sau chiar trei astfel de întreceri, la care se înscriu 32 de jucători de table (numărul maxim admis de organizator). S-a făcut şi o modificare în regulamentul întrecerii, nu se mai joacă decât în sistem eliminatoriu, pentru că, spune Nicolae Cibu, „în grupe se vindeau meciurile, se făceau blaturi”.

Revistă „Playboy” premiu din partea casei

Anul acesta, în 8 noiembrie, Nicolae Cibu va organiza a 23-a ediţie a Cupei Albatros, ediţie cu cele mai mari premii puse în joc vreodată în această competiţie. Organizatorul păstrează misterul asupra acestora, dar se cunosc premiile care s-au acordat la ultima ediţie: 24 de cutii de bere pentru fiecare dintre primii patru clasaţi, tricouri, şepci, medalii, diplome (toate din partea sponsorului), iar câştigătorul competiţiei a primit, de la Nicolae Cibu, alături de „Cupa Albatros”, şi o revistă „Play-Boy”. În final, toţi competitorii au fost serviţi cu un pahar de vişinată din partea casei.

„Vreau ca pe 8 noiembrie să fie cea mai frumoasă competiţie de până acum”, spune Nicolae Cibu, recordman al celor 22 de ediţii, cu patru titluri obţinute (îl urmează cu trei trofee la activ Cosmin Gheorghiu şi Gigel Popinca). Competiţia va fi supravegheată, ca şi precedentele, de doi arbitri extrem de exigenţi, care nu vor permite nici un fel de abatere de la regulile jocului, pedeapsa maximă în acest sens fiind eliminarea din concurs. 
 
Întrebări şi răspunsuri:
Vă aduceţi aminte de vreo  întâmplare hazlie, pe parcursul celor 22 de ediţii ?
N.C.:
Sunt mai multe. Dar îmi aduc aminte că acum doi ani câştigătorul nu a vrut să ia cupa până nu şi-a chemat toată familia. La finalul întrecerii, a dispărut pur şi simplu. Noi vroiam să-i dăm marea cupă şi el era de negăsit. De fapt, plecase acasă, să-şi cheme toate neamurile, să-l vadă când i se înmânează trofeul.

Se spune că la table trebuie să ai doar noroc. E adevărat ?
N.C.:
Nici vorbă. Dacă nu ştii să muţi pulurile, degeaba ai noroc. Vă dau un exemplu: sunt jucători care au participat des la Cupa Albatros şi au ieşit mereu din primul tur.  Sigur că atunci când se întâlnesc doi jucători buni, cam de aceeaşi valoare, câştigă cel pe care îl ajută zarurile mai mult, dar şi cel care nu greşeşte, pentru că în astfel de situaţii o greşeală cât de mică te face să pierzi meciul.

Ce-i place:
„Apreciez foarte mult modestia, sinceritatea, oamenii corecţi şi cumsecade. Îmi plac persoanele cu simţul umorului, deschise, comunicative, mă atrag oamenii care stau de vorbă cu tine deschis, de plăcere, nu dintr-un interes ascuns”.
Ce nu-i place: „Mă supără aroganţa. Nu suport minciuna, lipsa de civilizaţie, nu-mi plac oamenii fără bun simţ, fără cei şapte ani de-acasă, cum zicem noi, românii. Mă deranjează, de asemenea, oamenii cu mai multe feţe, care una îţi spun în faţă, alta în spate.”


Profil:
Născut: 13 februarie 1962, Daia Română, judeţul Alba
Educaţie: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”  Alba Iulia
Ocupaţie: administrator firmă
Starea civilă: căsătorit, un băiat

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite