Niciun vinovat pentru distrugerea podului de la Lunca Arieşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de la Lunca Arieşului nu mai poate fi utilizat
Podul de la Lunca Arieşului nu mai poate fi utilizat

Instituţia Prefectului Alba a finalizat verificările în comuna Poşaga ce au avut ca obiect stabilirea cauzelor ce au dus la avarierea gravă a podului rutier de peste râul Arieş. Podul asigura accesul auto în satul Lunca Arieşului.

În apropierea podului au fost efectuate în perioada 2006-2007 activităţi de extracţie a agregatelor minerale din albia râului Arieş. Lucrările de exploatare a balastului din albia minoră a râului Arieş au avut ca scop principal îndepărtarea unor plaje şi a unor insule situate amonte şi aval de pod, realizându-se astfel decolmatarea şi recalibrarea albiei râului, respectiv asigurarea unei secţiuni transversale normale de scurgere a apei. Firma care a realizat lucrările avea autorizaţiile necesare desfăşurării activităţii.

Viitură accentuată de lucrările de balastieră


Ancheta Instituţiei Prefectului nu susţine faptul că aceste lucrări ar fi putut determina avarierea podului. Aceasta în condiţiile în care localnici din Lunca Arieşului au afirmat la momentul producerii evenimentului, la începutul lunii ianuarie 2010, că tocmai aceste lucrări ar fi determinat accentuarea viiturii de pe râul Arieş şi prăbuşirea parţială a podului.

„Întrucât gradul de avariere a podului rutier a făcut imposibilă utilizarea acestuia, s-a luat la momentul respectiv, măsura executării unei punţi pietonale peste râul Arieş care să facă legătura cu localitatea Lunca Arieşului,  în prezent lucrarea fiind finalizată, circulaţia cetăţenilor desfăşurându-se în condiţii de siguranţă”, se susţine într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Autorităţile locale aşteaptă ajutor guvernamental pentru a reconstrui podul. Valoarea investiţiei este estimată la opt milioane de lei, sumă care a fost solicitată oficial la Guvern. În satul Lunca Arieşului locuiesc aproximativ 150 de oameni.

Podul nu mai poate fi utilizat pentru traficul auto. Foto: ISU Alba
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite