Nevăzători din toată ţara la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filiala nevăzătorilor din Alba Iulia împlineşte 50 de ani de existenţă.Pentru a marca acest eveniment la Alba Iulia a avut loc astăzi, de la ora 9.30, în sala de conferinţe a hotelului Parc,  Finala naţională pentru concursurile „Prietenii cărţii Braille“ şi „Lecturare rapidă şi corectă în Braille“.

Nevăzătorii din toată ţara au răspuns la mai multe seturi de întrebări din literatură, au citit şi au redactat texte în alfabetul Braille.

Doresc o viaţă normală

În România 84.000 de oameni au deficienţe de vedere. O parte dintre aceste persoane sau născut oarbe, alţi şi-au pierdut total vederea în urma unor accidente sau au o vedere foarte slabă. Cu toate că le-a fost negat unul dintre cele mai importante simţuri cei mai mulţi nu s-au lăsat descurajaţi şi-au urmat studiile, au înfiinţat familii şi au dus o viaţă normală. „M-am născut şi a trebuit să mă obişnuieşec cu acestă situaţie. Am urmat şcoala pentru deficienţi de vedere şi 26 de ani a lucrat ca asistentă de fizioterapie. M-am pensionat de jumătate de an“, a spus Elena Roman, de 47 de ani din Galaţi.

Un alt nevăzător, Sorin Bologan este profesor de franceză la liceul pentru persoane cu deficienţe de vedere din Buzău, care a participat la finala concursului „Prietenii cărţii Braille“. „Am mai participat la astfel de concursuri în urmă cu 10 ani. Ni se dă o bibliografie şi trebuie să şti totul din cartea respectivă. M-am pregătit aproximatv două luni pentru acestă finală“, a spus profesorul de 34 de ani.

Premii modice pentru câştigători

La concursul „Prietenii cărţii Braille“ au participat 11 concurenţi şi sau acordat trei premii şi o menţiune în bani. Câştigătorul premiului I a primit 400 de lei, locul II, 300 de lei, locul III, 200 de lei iar menţiunea a fost premiată cu 100 de lei. Una dintre cele mai interesante probe a fost cea de citire şi scriere în alfabet Braille.Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficienţe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieşite în relief care pot fi simţite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.

„Este destul de greu să reţi fragmente întregi., Când este vorba despre descrierea unui personaj sau când sunt cifre se reţine mai uşor. Cel mai greu este să reţi pasajele în care sunt descrise fenomene ale naturii sau cum e redată o tăcere“, a spus Sorin Bologan. Concursul este considferat destul de dificil şi de veteran acestei competiţii Elena Roman. „Din 1983 particip la concursurile din filială, rerională şi la finale. Nu ştiu de câte ori trebuie să citesc o carte pentru a o reţine, dar oricum în timpul competiţiei intervin şi emoţiile şi este greu să îţi aminteşti totul“, a mai spus femeia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite