Alba Iulia: Muzica de fanfară este pe gustul publicului albaiulian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Muzica de fanfară este pe gustul publicului albaiulian
Alba Iulia: Muzica de fanfară este pe gustul publicului albaiulian

Municipiul Alba Iulia este timp de două zile, gazda muzicii de promenadă, întrucât aici are loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Muzică de Fanfară.

Participă patru fanfare din ţară şi din străinătate: Fanfara Zipla Boum din Franţa, Fanfara Valurile Dunării din Galaţi, Fanfara Forumului German din Bistriţa şi Fanfara Judeţului Alba. Festivalul a început sâmbătă după-amiază la ora 17,00, cu o paradă care a străbătut bulevardul Transilvaniei şi Parcul Unirii, după care toate fanfarele participante la festival au susţinut câte un recital pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor.

Fanfara din Franţa a deschis şirul recitalurilor

Un ansamblu aparte cu instrumentişti tineri, expresivi şi plini de viaţă, fanfara din Franţa a angrenat publicul prezent în ritmuri de muzică cunoscute, de la muzica clasică de fanfară până la cea a formaţiilor şi interpreţilor consacraţi. Atmosfera a fost susţinută de dansul majoretelor de la Câmpeni. „Este altceva şi îmi place ideea. Eram foarte curioasă de ce însemna acest festival şi se pare că le-a reuşit organizatorilor. Cred ca ar trebui să organizate astfel de manifestări mai des şi sincer mi-ar face plăcere să văd fanfara albaiuliană mai des”, a declarat Ioana Popa, o tânără albaiuliancă de 34 ani. Ideea organizării acestui festival a pornit de la faptul că de aproape doi ani în judeţul Alba activează fanfara Centrului de Cultură, ceea ce denotă un interes atât al autorităţilor cât şi al publicului pentru acest segment de muzică. „Toate oraşele care au fanfară organizează astfel de festivaluri şi este un lucru firesc.

Pentru noi este un experiment având în vedere că suntem la prima ediţie şi se pare că ne-a şi reuşit. Judecând după publicul prezent aseară, cu toate că manifestarea se suprapunea cu meciul de fotbal, ne-a încurajat. Pot să afirm a fost un real succes, chiar peste aşteptări având în vedere că vorbim de o primă ediţie”, a declarat Daniela Floroian, directorul adjunct al Centrului pentru Cultură „Augustin Bena”. Cu toate că organizatorii nu au invitat pentru această ediţie un număr mare de fanfare, cele patru ansambluri prezente au reuşit să facă spectacol în adevăratul sens al cuvântului. „Aveam nevoie de aşa ceva. Astfel de evenimente aduc o groază de noutăţi şi noi experienţe pentru cei implicaţi. În aceste zile am învăţat multe unii de la ceilalţi, este o experienţă unică şi binevenită”, a declarat Coriolan Honcaş, dirijorul fanfarei Centrului de Cultură Augustin Bena.

Ultima seară de recitaluri


Seara de sâmbătă s-a încheiat în forţă. Ansamblurile din Alba Iulia şi Franţa s-au reunit în faţa publicului prezent şi au intonat piese din repertoriul formaţiei Boney M. În această seară concertele vor începe la orele 19.00 tot pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, cu un repertoriu variat de la muzică de promenadă pe care îl vor susţine de această dată Fanfara din Galaţi şi Fanfara judeţului Alba. În încheierea festivalului va fi lansat şi împărţit publicului, primul CD al Fanfarei Centrului de Cultură Augustin Bena.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite