Muncitorii de la Cugir au adus primul autobuz în Alba Iulia în 1955. Astăzi sunt 10 milioane de călători pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Zecheru prezintă documentul de la Arhivele Naţionale
Dana Zecheru prezintă documentul de la Arhivele Naţionale

Primul autobuz a circulat în Alba Iulia în 1955 pe traseul centru-gară şi a înlocuit trăsurile particulare, care nu mai făceau faţă numărului crescut de călători. Oamenii au cerut maşina pentru a ajunge mai uşor la gara oraşului.

Strigătul birjarului care domolea caii s-a auzit din ce în ce mai puţin în Alba Iulia din anul 1955 când autorităţile vremii au solicitat, la presiunea muncitorilor, primul autobuz care să circule pe străzile din oraş.

Într-un document datat 8 septembrie 1955, păstrat la Serviciul Judetean Alba al Arhivelor Naţionale, se arată că oamenii ajungeau dintr-o parte a oraşului în alta doar cu birjele particulare, pentru care plăteau între 3 şi 8 lei, în funcţie de rută.

Birjele nu făceau faţă călătorilor

„Numărul birjelor era redus faţă de numărul călătorilor obişnuiţi, dar mai ales al muncitorilor din Alba Iulia, care trebuiau să ajungă la gara oraşului, pentru a prinde aşa numitul tren «Cugireana », cu care ajungeau la fabrica de armament din din Cugir“, a spust Dana Zecheru, şeful Arhivelor Naţionale Alba.

Fabrica din Cugir era la vremea respectivă cea mai mare întreprindere din judeţ, cu peste 500 de angajaţi. „Prin punerea în circulaţie a unui autobuz pe ruta centru-gară s-ar satisface în special cerinţele muncitorilor de la Cugir şi Hunedoara. Noi vom asigura rentabilitatea precum şi adăpostirea acestei maşini şi toate cele necesare pentru buna funcţionare“, se afirmă în document.

Arhive

Solicitarea a fost înaintată de Sfatul popular al oraşului Alba Iulia, în septembrie 1955, către Secţiunea gospodăriei comunale din Hunedoara. „Existau informaţii că în Regiunea Hunedoara au fost repartizate mai multe autobuze pentru transportul în comun. Solicitarea a avut şi sorţi de izbândă, din moment ce într-un document din 1956 se vorbeşte de singurul autobuz care circula pe ruta centru-gară din Alba Iulia“, a mai spus Dana Zecheru.

Documentele vremii arată că primul autobuz care a circulat prin Alba Iulia avea doar două opriri. Punctul de plecare era din zona sediului actual al Primăriei Alba Iulia şi opera în zona gării oraşului, de unde călătorii luau trenul sau autobuzele care făceau legătura între Sibiu şi Cluj Napoca.

Cifrele actuale ale transportului de călători

Transportul de călători în Alba Iulia s-a organizat oficial abia în 15 noiembrie 1979, când s-a înfiinţat Intreprinderea Judeţeană de Transport Local (IJTL). Societatea coordona transportul de persoane şi mărfuri în tot judeţul Alba. Din 1991 transportul public de persoane a fost gestionat în Alba Iulia de Regia Autonomă Transcom.

Zece ani mai târziu a luat fiinţă actuala Societate de Transport Public (STP). În prezent, societatea transportă 10,2 milioane de călători pe an. Sistemul are 25 de linii de transport în lungime de 229 kilometri. De asemenea, 92 de staţii, 38 de automate şi 5 chioşcuri stau la dispoziţia călătorilor pentru bilete şi abonamente.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite