Multimilionarul Mihai Miron achitat definitiv în procesul penal de fraudă din fonduri UE. A primit o amendă de 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri a fost acuzat că a încercat să obţină ilegal suma de 35.816 lei folosindu-se de documente false. Sentinţa irevocabilă de achitare penală a lui Mihai Miron şi a doi dintre angajaţii acestuia a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în 24 iunie 2010.

Multimilionarul Mihai Miron a fost achitat definitiv, din punct de vedere penal, în procesul de corupţie cu fonduri ale Uniunii Europene. A primit însă o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Miron şi doi angajaţi ai acestuia, Mihai Popescu Armando şi Ileana Olivia Linuţ, au fost trimişi în judecată în anul 2008 pentru că, în cadrul unui proiect privind modernizarea fermei din localitatea Doştat, ar fi fraudat bugetul Uniunii Europene cu suma de 35.816 lei (aproape 10.000 de euro la vremea respectivă). Potrivit procurorilor suma respectivă a fost restituită pe parcursul cercetărilor.

Proiect pentru modernizarea fermei

Ultima sentinţă în acest proces a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în urmă cu câteva zile. Judecătorii au respins recursul procurorilor DNA şi au menţinut sentinţa anterioară a Tribunalului Alba de achitare a inculpaţilor. Tribunalul a menţinut, de asemenea, prima sentinţă a Judecătoriei Sebeş care a rămas, astfel, definitivă.

Mihai Miron este proprietarul şi administratorul societăţii Bioterra SRL Doştat. Societatea deţine o fermă de vaci, o unitate de procesare a laptelui şi terenuri agricole în comuna din judeţul Alba. Omul de afaceri a obţinut o finanţare de aproximativ 400.000 de euro din fonduri europene pentru amenajarea unui sistem de irigaţii, a unei săli de muls vacile şi pentru achiziţia unei maşini tehnologice de administrat furaje.

Ancheta procurorilor s-a bazat pe o cerere depusă la fosta Agenţie Sapard prin care s-a solicitat decontarea unor cheltuieli din cadrul proiectului, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţie. Documentele anexate cererii au fost considerate false, motiv pentru care s-a demarat ancheta penală finalizată cu trimiterea rechizitoriului în instanţa de judecată.

Pierderi de 1,5 milioane euro

Armado Popescu, directorul general adjunct al societăţii Bioterra SRL, susţine că sentinţa este una corectă şi că la mijloc au fost unele interese promovate de concurenţa de pe piaţă.

„A fost o situaţie creată tendenţios pentru ca societatea Bioterra să nu mai poată accesa fonduri europene. S-au pierdut 1,5 milioane de euro din cauza acestei situaţii, bani câştigaţi prin proiecte care nu au mai putut fi finalizate. Am o mare durere în suflet faţă de această agenţie, care acum se numeşte APDRP. Au fabricat o sumă de bani ca să existe acest dosar. Nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţie“, a spus Armado Popescu.

Amenda de 1.000 de lei a fost aplicată de judecători şi pentru Olivia Ileana Linuţ. Amenda administrativă este o sancţiune contravenţională care poate fi rezultatul înlocuirii răspunderii penale cu răspunderea administrativă. Judecătorii au costatat existenţa unei fapte, dar care nu este atât de gravă încât să impună răspunderea penală.

Cine este Mihai Miron?

Multimilionarul Mihai Miron a dezvoltat la Doştat o afacere profitabilă prin care se obţin produse ecologice. A adus din străinătate cele mai performate vaci din lume în ceea ce priveşte producţia de lapte. A venit în Alba din Braşov unde a deţinut societatea producătoare de medicamente Europharm, pe care a vândut-o în 1998 companiei britanice GlaxoSmithKline.

Pe lângă afacerea din Alba mai deţine o companie specializată în retail farmaceutic, Ropharma cu un lanţ de peste 100 de farmacii. Averea acestuia a fost estimată în topul Forbes România 500 de milioanari la o sumă cuprinsă între 48 şi 50 de milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite