Alba Iulia: Multimilionarul Mihai Miron, achitat în procesul de fraudă din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Multimilionarul Mihai Miron, achitat în procesul de fraudă din fonduri europene
Alba Iulia: Multimilionarul Mihai Miron, achitat în procesul de fraudă din fonduri europene

Multimilionarul în euro Mihai Miron, locul 121 în topul Forbes al celor mai bogaţi 500 de români, a fost achitat în procesul în care este acuzat de fraudă din fonduri europene.

Sentinţa de achitare a fost pronunţată săptămâna trecută de Judecătoria Sebeş şi poate fi atacată la Tribunalul Alba.

Proiect de 400.000 de euro

Alături de Mihai Miron au mai fost achitaţi şi Mihai Popescu Armando, respectiv Ileana Olivia Linuţ, reprezentanţi legali ai societăţii Bioterra SRL Doştat, care a obţinut şi derulat proiectul din fonduri europene. Cei trei au fost trimişi în judecată în iunie 2008, iar faptele de care au fost acuzaţi au avut loc în 2004.

În 27 august 2004, între fosta Agenţie Sapard şi societatea Bioterra a fost încheiat un contract în valoare de 400.000 de euro pentru finanţarea proiectului „Amenajare sistem irigaţii, amenajare sală de muls şi achiziţie maşină tehnologică de administrat furaje“ în localitatea Boz, judeţul Alba.

În rechizitoriul procurorilor DNA se susţine că în perioadea de derulare a finanţării, la o cerere de plată pentru decontarea cheltuielilor au fost depuse documente justificative inexacte, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcţii, care fuseseră efectuate anterior perioadei de începere a contractului.

Frauda reţinută de procurori s-a ridicat la 35.816 lei cu care Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal. Judecătorii au luat decizia de achitare pe motiv că fapta nu există, în cazul lui Armando Popescu, respectiv că nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, în cazul patronului Mihai Miron.

„Situaţie creată tendenţios“

Armado Popescu, directorul general adjunct al societăţii Bioterra SRL, susţine că sentinţa este una corectă. „Iniţial şi procurorii DNA au avut această poziţie şi au dat doar o amendă administrativă de 1.000 de lei la fiecare. Am considerat că este nedreaptă şi această amendă şi am contestat-o. A fost o situaţie creată tendenţios pentru ca societatea Bioterra să nu mai poată accesa fonduri europene. Am pierdut foarte mulţi bani din cauza acestui proces. Suma de 35.000 de lei a fost umflată pentru a însemna ceva într-un proces“, a spus Armado Popescu.

Acesta a completat că Bioterra a căzut în mijlocul unor interese financiare ale unor societăţi multinaţionale care nu au văzut cu ochi buni dezvoltarea societăţii din judeţul Alba.

Mihai Miron are o avere estimată la 48 – 50 de milioane de euro. Pe lângă firma din Alba mai deţine o companie specializată în retail farmaceutic, cu un lanţ de 95 de farmacii în totă ţara.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite