Alba Iulia: Monumente istorice ridicate în memoria martirilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Monumente istorice ridicate în memoria martirilor români
Alba Iulia: Monumente istorice ridicate în memoria martirilor români

Alba Iulia este un oraş în care s-a scris o parte din istoria şi destinul românilor, motiv pentru care aici există zeci de monumente de o importanţă deosebită atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.

În cetate, două dintre cele mai importante sunt monumentele dedicate răscoalei de la 1784 şi eroilor căzuţi în bătăliile de la Custozza şi pentru apărarea oraşului.

Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan

Obeliscul din Alba Iulia, este monumentul ridicat în memoria martirilor răscoalei ţărăneşti de la 1748-1785, Horea, Cloşca şi Crişan. A fost construit în anul 1937, din iniţiativa „Astrei“ şi cu contribuţia cetăţenilor în memoria celor trei martiri care „trădaţi, au fost prinşi pe 27 decembrie 1784, ferecaţi în lanţuri şi aduşi la Alba Iulia“, după cum spun istoricii. Asvârliţi în celulele de deasupra porţii cetăţii, la 26 februarie 1785, Horea şi Cloşca au fost condamnaţi la moarte şi două zile mai târziu au fost executaţi conform procedurii codului terzian, prin frângerea corpului cu roata.

Filele istoriei continuă cu povestea lui Marcu Giurgiu, zis Crişan întemniţat şi el care însă s-a sinucis într-o celulă a închisorii din cetatea Alba Iulia.  În memoria acestor evenimente pe Dealul Cetăţii a fost ridicat, în 1937, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Traian, chiar în faţa celulei în care au fost întemniţaţi cei trei conducători ai revoltei ţărăneşti.

 „El a fost realizat din granit de către arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Iosif Fekete. La bază se află o celulă simbolică, în partea de est o Victorie Înaripată ţinând în mână o cunună de lauri, iar în partea de vest un basorelief reprezentându-i de Horea, Cloşca şi Crişan“, a explicat directorul adjunct al Muzeului Unirii, Constantin Inel.

În aminitirea soldaţilor căzuţi în batalia de la Custozza


La câteva sute de metri de acest reper istoric, de cealaltă parte a Porţii a III-a, în parcul din faţa Universităţii „1 Decembrie 1918“, străjuieşte un alt monument în formă de mic obelisc. Monumentul numit „Custozza“, împrejmuit cu lanţuri grele intercalate de ghiulele de tun, a fost dezvelit în 1906 în amintirea soldaţilor şi ofiţerilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, căzuţi în batalia de la Custozza în timpul războiului austro-italian din 1866.

„Textul plăcilor ce plachează partea inferioară a monumentului-obelisc, redactat în limibile română, maghiară şi germană, menţionează numele celor ucişi, soldaţi majoritatea români, ofiţeri majoritatea austrieci“, a precizat Constantin Inel.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite