Alba Iulia:Tradiţii reînviate la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:Tradiţii reînviate la Roşia Montană
Alba Iulia:Tradiţii reînviate la Roşia Montană

De ani buni, „Ziua minerului” de la Roşia Montană se sărbătoreşte fără mineri autentici. Majoritatea şomeri, aceştia se adună pe stadionul din centrul comunei pentru a depăna poveşti din timpurile bune.

Anul acesta, evenimentul se desfăşoară duminică, 30 august, iar organizatorii îşi propun să încerce revitalizarea tradiţiilor miniere. Cu această ocazie va fi organizată prima ediţie a „Festivalului comunităţilor miniere şi al tradiţiilor minereşti”.

Comunităţile miniere din Roşia Montană, Abrud, Bucium, Baia De Arieş, Zlatna, Almaşul Mare, Ocna Mureş, precum şi din judeţele învecinate, Brad, Certej din Hunedoara şi Popeşti din Bihor îşi vor prezenta tradiţiile şi obiceiurile cu care se mândresc.

Se va încerca şi stabilirea unui record mondial: cei mai mulţi oameni care vor alege aur cu şaitrocul, un vas de lemn folosit la separarea aurului din minereul sfărmat. „Recordul mondial pe care dorim să-l stabilim este felul nostru de a spune că tradiţia mineritului din zona Roşiei Montane trebuie păstrată”, a spus Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană.

Ziua se va încheia cu o petrecere la care vor participa cântăreţi de muzică populară printre care Maria şi Tudor Furdui Iancu,Nicoleta Voica, precum şi formaţia Dj Project şi Corina.






Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite