Taxele de înmormântare, mai mari cu 10 la sută în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, cea mai ieftină înmormântare va costa 1500 de lei. În cazul pensionarilor, serviciile funerare, standard, sunt acoperite de ajutorul de deces. De la trasul clopotului până la aşezarea coroanelor pe mormânt, totul se plăteşte.

Consilierii locali au aprobat majorarea taxele pentru serviciile de pompe funebre din Cimitirul Municipal. SC Prometeu SRL, administratorul cimitirului va percepe începând cu 1 ianuarie 2010 taxe cu 10 la sută mai mari.

„Serviciul standard“ costă 1500 de lei 

Ceremoniile de orice fel îi pot sărăci pe români mai ales în acestă perioadă de criză. De anul viitor, preţul unei înmormântări clasice, va fi de cel puţin 1500 lei. Ajutorul de deces, în cazul pensionarilor, va acoperi această sumă. În ceea ce priveşte asiguraţii, aceştia beneficiază anul acesta de un ajutor de deces doar de 851 de lei. Restul cheltuielilor cad pe umerii familiei îndoliate. „Cu acordul familiei, serviciile pe care le desfăşurăm sunt în strânsă legătură cu Casa Judeţeană de Pensii Alba. Pentru pensionari, ajutorul de deces, în valoare de 1702 lei, acoperă de obicei cheltuielile cu înmormântarea. Valoarea ajutorului de deces va creşte anul viitor, în consecinţă, actualizarea preţurilor noastre se va plia pe această majorare“, a spus Ion Bogdan Radu, reprezentantul SC Prometeu SRL, administratorul Cimitirului Municipal. Acesta a precizat că anul viitor „pachetul standard“ pentru o înmormântare va costa în jur de 1500 lei.

Tarife indexate

Ritualul de înmormântare a fost profesionalizat în aşa măsură încât nici trasul clopotelor nu a rămas netaxat. De la anul, totul va avea tarif ul mărit. Pentru închiriatul capelei se va plăti o taxă de 5 lei pe oră. Pentru închiriatul de dolii, funiilor, dar şi pentru trasul clopotul se percep o taxă de 39 lei. Familia îndoliată mai trebuie să plătească pentru săpatul gropii locului de veci. Taxa  este  de 295 lei, iar pentru transportul persoanei decedate de la capelă la locul de înhumare încă 118 lei. De asemenea, taxa de folosinţă pentru locul de înhumare este de 164 lei. Pentru deschiderea-închiderea plăcii se percepe o taxă de 118 lei. Albaiulienii care vor un loc de veci în cimitirul municipal trebuie să achite o taxă de întreţinere de 34 de lei pe an.

„Sunt tarife aprobate prin hotărâre de consiliu local. Acestea au fost indexate cu indicele de inflaţie. Nu sunt scumpite, ci doar actualizate“, a mai spus administratorul cimitirului. „S-au făcut mari lucrări de investiţi. Mi se pare normală o aducere la zi a preţurilor care sunt aceleaşi de acum cinci ani“, Mihai Baco, consilier local.

Se poate opta pentru serviciile adiacente. Pentru colaci se plăteşte în jur de 80-100 lei. „Un număr de 20 la sută din familiile decedaţilor optează pentru masa de după ceremonia de înmormântare. Nu oferim aceste servicii, dar îi direcţionăm pe doritori spre un restaurant care acordă o reducere de 3 lei pentru fiecare meniu“, a mai spus Bogdan Radu.

„Soţul meu a murit anul trecut. Pe lângă durerea imensă, a trebuit să trec prin chinurile înmormântării. Am avut noroc că m-au ajutat rudele, altfel nu mă descurcam cu banii. Nici să mori liniştit nu poţi, tot cu gândul la bani eşti, dacă îţi ajung sau nu“, a spus Viorica Morar, în vârstă de 56 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite