Ministrul Teodor Baconschi la Alba Iulia: „Strategia Dunării este o oportunitate unică pentru dezvoltarea regională în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a participat marţi, la Alba Iulia, la sesiunea plenară a forumului „Oraşe şi regiuni inteligente şi durabile“, organizat în scopul promovării strategiei Uniunii Europene în regiunea Dunării.

Ministrul a oferit jurnaliştilor şi câteva detalii legate de conferinţa de la Alba Iulia. „În următorii 10 ani, 14 state riverane vor putea prin conlucrare şi accesarea fondurilor să se dezvolte împreună, să-şi reducă decalajele, să nu mai facă din Dunăre o frontieră care separă naţiuni şi grupuri, culturi, limbi, ci să devină mai degrabă o punte de legătură între noi toţi, membri şi deocamdată nonmembri, cum este cazul Croaţiei sau a Serbiei. Pentru România e o şansă, nu avem dreptul să o ratăm”, a declarat ministrul de Externe.

Teodor Baconschi s-a referit şi la banii oferiţi de Uniunea Europeană pentru această zonă. „Cu cele circa 40 de miliarde de euro fonduri structurale accesibile va fi şi pentru noi mai simplu să accedem la aceşti bani şi să profităm pentru a moderniza infrastructura portuară pe Dunăre, să obţinem un mediu mai curat, inclusiv în Delta Dunării. De asemenea, este un imbold pentru a spori traficul de mărfuri pe Dunăre. Pentru că vorbim de 14 state Dunărene, nu vorbim doar de o salbă de porturi, mai mult sau mai puţin deteriorate, de abandon istoric, ci despre 14 state, membre UE şi nonmembre UE, care împreună, în următorul deceniu, se vor angaja să definească această macroregiune economică centrală europeană aducând, nu doar comunităţilor riverane, ci statelor lor în ansamblu, mai multă prosperitate, cooperare regională transfrontalieră şi totodată mai multă unitate europeană”, a completat ministrul de Externe.

Baconschi s-a referit şi la beneficiile pentru România ale Strategiei UE în ceea ce priveşte regiunea Dunării. „Suntem în preajma adoptării de către Consiliul European, la 24 iunie, a Strategiei Dunării. Am intrat în linie dreaptă cu implementarea proiectelor selecţionate pe cele 11 axe prioritare. Îmi exprim încă o dată speranţa că această oportunitate unică pentru dezvoltarea regională din România nu va fi irosită. Eu cred în Strategia Dunării. Este unul dintre proiectele cu care m-am identificat, căruia i-am dedicat deja ceva energie, mă bucur că începem cu dreptul şi Alba Iulia este deja un reper în această dinamică europeană”, a mai spus ministrul de externe al României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite