Ministerul Mediului: Acordul pentru proiectul Roşia Montană, dacă se respectă protecţia mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacția Ministerului Mediului a venit ca urmare a protestului organizat chiar în fața instituției de cei care se opun proiectului minier al RMGC de la Roșia Montană.

Ministerul Mediului susține că va propune Executivului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în anumite condiții, potrivit unui comunicat remis, sâmbătă, AGERPRES.

"În ceea ce priveşte componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Roşia Montană este în plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem că Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană doar în cazul în care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizează comunicatul Ministerului Mediului.

Evaluarea proiectului miner de la Roșia Montană  este realizată de o Comisie de Analiză Tehnică (CAT) formată din reprezentanţi ai opt ministere. Componenta economică a proiectului RMGC va fi analizată de Ministerului Economiei.

Protest anti-RMGC în capitală, miting pro minerit în Roșia Montană

Mișcarea de protest a activiștilor anti-RMGC a avut loc sâmbătă, în București, în faţa Ministerului Mediului. Participanții i-au cerut ministrului Laszlo Borbely să nu emită avizul de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană.

În paralel, a avut loc un miting pentru demararea proiectului minier din Munții Apuseni, organizat de  Sindicatul Minerilor din Roşia Montană, în centrul comunei. Participanții au scandat:„Vrem să muncim, proiectul să-l pornim”, „Nu suntem căpșunari, suntem mineri”,  „Vrem să muncim, nu să cerșim”.

Roşia Montană a intrat în atenţia opiniei publice din 1997. La acea dată se înfiinţa societatea mixtă Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cu capital majoritar canadian, care anunţa că intenţionează să dezvolte, pe parcursul a 20 de ani, un amplu proiect de exploatare a zăcământului aurifer din zonă folosind tehnologii care au la bază cianura.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite