MAE despre biologul român dispărut în Pacific: „Şansele să mai fie găsit în viaţă sunt minime"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe, căutările biologului român născut în Alba Iulia sunt întrerupte din cauza diferenţei de fus orar. Oficialii au fost informaţi de autorităţile din Noua Zeelandă că la faţa locului au fost găsite doar autoturismul  şi echipamentele de care se folosea în activitatea de cercetare.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, potrivit gândul.info, că „autorităţile neo-zeelandeze şi echipa de căutare au informat misiunea diplomatică a României că, din păcate, şansele ca cetăţeanul român dispărut să mai fie găsit în viaţă sunt minime. Operaţiunile de căutare au continuat şi în data de 4 ianuarie, fiind întrerupte la lăsarea nopţii - din cauza diferenţei de fus orar".

"Ambasada României de la Canberra a fost informată la data de 2 ianuarie 2012 cu privire la dispariţia unui cetăţean român în Noua Zeelandă. Acesta participa la un program de cercetări maritime în regim de voluntariat pe insula Raoul din Arhipelagul Kermadec, situat la aproximativ 1.000 km de Noua Zeelandă. Cetăţeanul român s-a deplasat, la 2 ianuarie, la orele 06.30 local, la unul din punctele aflate pe ţărmul insulei (loc apropiat de reperul « Fishing Rock ») pentru a proceda la măsurători legate de temperatura apei.

Întrucât la orele 10.00 local nu revenise, încă, la bază, s-a dat alerta şi personalul bazei de cercetare s-a deplasat la punctul respectiv, unde a fost găsită maşina şi echipamentele aferente, însă cetăţeanul român nu a fost găsit.

Misiunea diplomatică română a contactat autorităţile locale din Noua Zeelandă, respectiv Departamentul de Conservare, Ministerul de Externe, Poliţia şi Centrul de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare, care au confirmat dispariţia cetăţeanului român în cauză şi, de asemenea, au informat misiunea asupra operaţiunilor de căutare iniţiate la data de 2 ianuarie 2012.

O echipă de cercetători de pe insula Raoul cu sprijinul Centrului de Coordonare pentru Operaţiuni de Salvare a efectuat o simulare pe calculator pentru stabilirea curenţilor marini şi a zonei celei mai probabile pentru căutările demarate. De asemenea, în data de 3 ianuarie, autorităţile au trimis un elicopter - echipat special pentru acţiuni de salvare - în zona în care se presupune că cetăţeanul român ar fi dispărut, pentru efectuarea operaţiunii de căutare", se mai arată în comunicatul MAE.

Mihai Muncuş s-a alăturat echipei de biologi ca şi voluntar în luna octombrie 2011 şi potrivit contractualui, trebuie să rămână alături de echipa de cercetare până în aprilie 2012.Soţia sa a declarat pentru Adevărul că „Visului de o viaţă a fost să ajungă în Noua Zeelandă“.

Biologul dispărut a înfiinţat împreună cu soţia sa Asociaţia „Biounivers“ în judeţul Alba, organizaţie care şi-a propus să realizeze activităţi în scopul cunoaşterii şi ocrotirii naturii, monitorizării şi conservării biodiversităţii şi promovării conceptului de ecoturism. Principalele activităţi au fost dedicate zonei Munţilor Trascău.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite