Mihai Beldie, şoferul cu 4 milioane de kilometri la bord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 52 de ani, Mihai Beldie se poate considera un om împlinit. Aceasta a reuşit să împace utilul cu pasiunea pentru automobile. Mai mult decât atât, întreaga sa familie a fost acaparată de „virusul“ şofatului.

Profil:
Născut: la 22 noiembrie 1957, localitatea Bicaz, jud. Neamţ
Studii: Facultatea Automobile Braşov
Familie: căsătorit, doi copii

La volan de la 8 ani

Mihai Beldie s-a aşezat pentru prima dată la volanul unui maşini la vârsta de opt ani. „Primul concurs la care am participat a fost unul de carturi organizat de Casa pionierului din Piatra Neamţ. Aveam doar opt ani. Cum la vremea aceea era foarte greu să participi la concursuri de raliuri, am abandonat pe moment, iar mai târziu m-am înscris la facultatea de automobile“, a spus albaiulianul. 

În anul 1993 a participat la concursurile organizate de Castrol România. „M-am remarcat la această competiţie. În 1995 am făcut şcoala de pilotaj auto, iar un an mai târziu eram pregătit pentru a participa la campionatul de traseu montan. Am debutat alături de Titi Aur. Acesta a fost unul dintre cei mai renumiţi piloţi din întreaga ţară. A fost de şapte ori campion al României“, a mai spus Mihai Beldie.

4 milioane de kilometri la bord

Posesor al permisului de conducere de peste 33 de ani, Mihai Beldie a parcus de-a lungul timpului nu mai puţin de patru milioane de kilometri. Acesta este din 1991 instructor  auto şi profesor de legislaţie auto.  Din anul 1995 a organizat pe Dealul Mare din Munţii Apuseni prima competiţie de viteză pe traseu montan din Alba Iulia,  în cadrul campionatului naţional de viteză.

„Zona a corespuns din punct de vedere tehnic, era un traseu cu viraje şi dificultăţi. În urmă cu cinci ani a trebui să renunţăm la acest traseu din cauza circulaţiei intense, era un drum naţional. Am ales drumul judeţean de la Straja, din 2004. Toate aceste competiţii sunt organizate de Clubul sportiv AutoSport Fair Play“, a mai spus fostul pilot. Clubul condus de acesta organizează de anul trecut la Sinaia traseul de viteză în coastă, care se desfăşoară pe circuit stradal.

Automobilismul, pasiunea comună a familiei

În 2002, Mihai Beldie a predat ştafeta fiicei sale. De când nu mai  participă la concursuri ca şi pilot, se ocupă de asistenţă tehnică în cadrul competiţiilor. „Cel mai important pentru mine e faptul că ambii copii continuă această activitate. Mihaela are numeroase trofee, a participat la trei etape în cadrul campionatului mondial de raliuri, în Japonia, Argentina şi Marea Britanie, alături de Sebastian Loeb. Din acest an, Mihai va participa şi el la competiţii automobilistice. Fiul meu a debutat anul trecut pe traseul de la Straja“, a mai spus albaiulianul. De asemenea, soţia acestuia este instructor auto şi profesor de legislaţie rutieră.

Ce planuri de viitor aveţi?
M.B.
: „Pe viitor, vreau să organiz la Alba Iulia o şcoală de pilotaj, cu un poligon auto de iniţiere, de conducere defensivă, ce presupune o serie de elemente de dificultate,  derapaje controlate. Am făcut astfel de manevre cu mai mulţi poliţiştii în luna decembrie, însă acestea au fost la un nivel minim de dificultate“.

Consideraţi că atitudinea în trafic lasă de dorit?
M.B.
: „Sunt unii oameni mărunţi, care nu respectă legislaţia şi merg pe puterea banului şi a maşinii. Nu vrea să jignesc pe nimeni, dar sunt mulţi instructori care nu ştiu să conducă, şi, din păcate, aceştia îi învăţă apoi pe ceilalţi. Ar fi foarte bine ca cei interesaţi de viteză, să se manifeste într-un mod organizat, pe un poligon, o pistă. Din inconştienţă, mulţi îşi pierd viaţă, şi omoară şi alte persoane nevinovate“.

Ce-i place: „Îmi place să pregătesc maşini de curse, să asigur asistenţa tehnică la competiţii. De asemenea, îmi place muzica de calitate. Îmi plac foarte mult animalele. Acum am în grijă labradorul fiicei mele, Puf. Mănâncă la ore fixe, am o listă întreagă cu regulile pe care trebuie să le respecte. Îmi ocupă mult timp, dar îmi face plăcere“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac manelele. Nu permit ca într-un loc public să fiu obligat să ascult acest gen de muzică. Nu suport oamenii care simt nevoia să-şi exprime răutatea pentru animale. Nu îmi place indisciplina de pe şosea, de la a arunca gunoiul pe jos, până la a nu avea respect faţă de ceilalţi participanţii la trafic“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite