Mihai Alexievici a adus la Alba Iulia Crucea de lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Alexievici este preotul care a adus pentru prima oară, în Alba Iulia şi în judeţ, crucea de lumină care se găseşte în peste 4000 de locuri de pe întregul mapamond.

Profil:
Data şi locul naşterii: 30 iulie 1962, Vatra Dornei
Studii: Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Petroşani; Facultatea de teologie greco-catolică, Blaj
Stare civilă: căsătorit, 3 copii

Mihai Alexievici este preot grco-catolic în cartierul Bărăbanţ din Alba Iulia din 1998. Până la revoluţia din 1989, 17 ani, a fost miner în minele din Valea Jiului şi Zlatna. „A fost o perioadă din viaţa mea plină de peripeţii căreia îi datorez multe, mi-am cunoscut soţia şi am ales drumul credinţei”, a spus preotul. Acesta mărturiseşte că cea care avea să îi devină soţie i-a deschis ochii mai mult asupra bisericii şi în special asupra greco-catolicismului când i-a făcut cunoştinţă cu persoane aparţinătoare acestei religii.

„Eram impresioant de reacţia episcopilor greco-catolici care preferau să stea în închisoare zeci de ani în chin şi teroare decât să dea o semnătură. Simţeam că găsisem adevărul. Dacă oamenii aceia au luptat înseamnă că a meritat”, a povestit Mihai Alexievici. Curiozitatea l-a împins să se documenteze neîntrerupt asupra religiei greco-catolice, iar încetul cu încetul minerul de atunci se trasforma într-un creştin practicant. La scurt timp după căderea comunismului a venit şi decizia de a urma teologia.

S-a înscris la Facultate de teologie

În 1990 s-a înscris la Facultatea greco-catolică, departamentul Blaj de unde după 6 ani a fost hirotonit. A profesat câteva luni în Alba Iulia, după care a fost transferat la Parohia greco-catolică din Bărăbanţ, la acea vreme sat aparţinător municipiului Alba Iulia. Preotul îşi aminteşte de începuturile dificile când oamenii erau încă temători. „Slujbele le oficiam într-un grajd care aparţinuse primăriei, iar după 2 ani am luat decizia să ridicăm o biserică”, a povestit preotul. În 2009 lucrările de înălţare a lăcaşului de cult s-au terminat, rămânând în bună parte de executat doar finisajele exterioare.

Care este povestea Crucii luminoase?
M.A.:
„Ideea de a aduce acest simbol în Alba Iulia mi-a venit prin 2004. Fără a sta prea mult pe gânduri l-am contactat pe Gerald Chaigneau, francezul care a dus acest simbol în peste 4000 de locuri de pe mapamond. Prima cruce de acest gen a fost ridicată în Alba Iulia la intersecţia de la Cimitirul Eroilor, iar câteva zile mai târziu la Bărăbanţ. Astăzi acest simbol al credinţei există în 5 locuri din judeţ. Crucea este înaltă de 7,38 m - a suta parte din cei 738 de metri cât măsoară dealul Golgotei, dealul martiriului Mântuitorului”.

Ce întâmplare v-a rămas în minte din perioada în care profesaţi ca miner?
M.A.:
„Îmi amintesc că într-una din zilele de lucru trei colegi au rămas blocaţi într-o galerie. Eram şeful lor şi oricât le-am cerut să iasă nu au făcut-o de teamă că galeria se va surpa. Am intrat după ei să îi ajut, iar în momentul în care am intrat pământul s-a surpat şi am rămas cu toţii blocaţi în galerie. A fost unul dintre acele momente când credinţa şi rugăciunea sunt tot ce ai la îndemână”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite