Mierea cu fructe uscate, apreciată la târgul apicol din Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul Mierii la Blaj
Târgul Mierii la Blaj

Câteva sute de oameni s-au îngesuit încă de la ora 9.00 la Târgul Mierii de la Blaj. „Este cel mai mare târg la care am participat până în prezent“, a afirmat Laszlo Polgar, reprezentantul firmei Nektar King, din Polonia.

Apicultorii din judeţul Alba au luat cu asalt târgul de la Blaj, unde la ora 9.00 sute de oameni se înghesuiau să vadă ofertele firmelor participante. „Nu ştiu dacă voi cumpăra ceva. Prima dată vreau să văd ce este după care probabil că voi pleca acasă cu ceva produse apicole pentru că ştiu că sunt sănătoase“, a spus Felicia Negură, 48 ani din Blaj.

Mai hotârât s-a dovedit o altă cumpărătoare. „Mă inetresează produsele apicole în general pentru că ştiu că sunt sănătoase. Am cumpărat deja polen, dar vreau să cumpăr şi un borcan cu miere“, a spus Ioana Voicu, 36 ani, din Crăciunel. Vizitatorii târgului s-au arătat foarte interesaţi de diversitatea produselor. Noutatea pentru mulţi dintre clienţi a reprezentat-o sortimetele de miere cu fructe uscate. „Banane, smochine, caise, căpşuni, srafide sau alune şi nucă, într-un design inedit aranjate în borcanele cu miere. Oamenii sunt curioşi, întreabă, dar şi cumpără astfel de sortimente de miere. Este ceva inedit“, a spus Iozsef Sandor, reprezentantul unei firmei din Oradea.

Unelte şi echipamente în exclusivitate

Din expoziţia apicolă nu au lipsit nici uneltele şi echipamentele. Nu mai puţin de 38 de firme din România, Danemarca, şi Ungaria şi-au prezentat produsele. Am venit cu echipamente, utilaje, centrifugi. Oamenii sunt foarte interesaţi de centrifugi reversibile, un echipament care stoarce mierea din faguri. Cele mai sofisticate pot ajunge până la 10.000 lei. Se caută cele mai simple, manuale, care sunt şi cele mai ieftine şi pornesc de la 1.500 lei“, a spus Laszlo Polgar, reprezentantul firmei Nektar King, din Polonia. „Sunt interesată de utilajele de la târg pentru că eu şi soţul meu avem stupi. Aş vrea să achiziţionez o centrifugă simplă de miere“, a spus Adriana Ştefan, din Şona.

„Mă interesează echipamentul de stors mierea. Am venit din Aiud pînă aici pentru a-mi achiziţiona o astfel de centrifugă. Sunt apicultor şi aş vrea să îmi dezvolt pasiunea. Acum încep să investec în echipamente mai performante“, a spus Bogdan Alba, 33 ani, din Aiud.

În cadrul târgului au existat şi firme care au venit cu produse în exclusivitate. Mini afumătorile împotriva albinelor au fost prezentate la târg de o firmă daneză. „Au un design interesant, iar oamenii sunt foarte curioşi când le văd şi le achiziţionează, mai ales penrtu copii, pentru că aceştia se pot apăra mai uşor de albine. Avem şi costum de apicultor tot pentru copii în cazul în care aceştia sunt îndrumaţi de mici spre meseria de apicultor“, a afirmat Paul Ganea.  Târgul rămâne deschis până mâine la ora 18.00.

Preţuri: Miere de salcâm 500 g – 14 lei, 1 kg – 27 lei; miere polifloră: 500 g 12 lei, 1 kg – 23 lei; Miere cu fructe uscate între 10 şi 20 lei; Polen – 12 lei.    



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite