Alba Iulia: Mierea de salcâm e mai dulce anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Mierea de salcâm e mai dulce anul acesta
Alba Iulia: Mierea de salcâm e mai dulce anul acesta

Un număr de 47 de apicultori şi-au depus cereri pentru subvenţii la APIA Alba. Se acordă ajutoare financiare atât pentru familiile de albine, cât şi pentru medicamentele necesare tratării diferitelor boli produse de dăunători.

Mierea de albine este unul dintre produsele naturale aflate la mare căutare, cunoscută pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Produsul tradiţional obţinut în zona de şes a judeţului sau în zona de munte este căutat şi peste hotare.

„Miere are căutare pe piaţă, s-a format o anumită clientelă care preferă produsele naturiste.  Mierea de anul acesta cred că va fi foarte apreciată, mai ales la export. Cantitatea pe care o vom trimite peste hotare depinde de stocuriuile din depozite care există la nivel european sau în  alte ţări”, a precizat Emilian Telegariu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, filiala Alba.

Cea mai bună recoltă din ultimii ani


Recolta de miere din acest an este net superioară anilor precedenţi. Apicultorii sunt de părere că mierea este mult mai dulce, timpul frumos influenţând pozitiv recolta.

„Faţă de perioada anterioară, a anilor 2005-2008, anul apicol 2009 a fost unul mult mai bun prin producţia care a fost obţinută de către apicultori, producţie care a venit după nişte ani slabi, atât la mierea de salcâm, cât şi la cea polifloră”, a mai declarat Emilian Telegariu.

Salcâmul a avut o perioadă de înflorire mult mai devrene faţă de perioada medie de înflorit. De asemenea, căldura a ajutat la obţinerea producţiei. „ Calitatea mierii este determinată de m ai mulţi factori, de culoare şi chiar de  cantitatea de apă. Indicele de culare este foarte bun, tipic pentru mierea superioară de salcâm. Mai mult, mierea conţine un procent de apă de 16 la sută, acesta fiind sub media anilor trecuţi”, a mai spus apicultorul.

Preţuri în creştere


Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Alba a specificat faptul că recoltarea mierii a variat în funcţie de regiune. „Culesul a fost diferit în funcţie de zonele de deplasare a familiilor de albine. Cele mai bune producţii de miere au fost obţinute în zona de munte”, a mai spus expertul în apicultură.

În acest sezon, în zona montană s-au făcut câte două extracţii de miere, cu o producţie pe familia de albine de 10-12 kilograme. Producţii mai mici au fost înregistrate în zona de şes, respectiv  Blaj, Jidvei, Ocna Mureş, unde s-a făcut doar o extracţie de miere pe familia de albine. „Producţia bună de anul acesta a crescut şi preţul mierii faţă de perioada anilor trecuţi. Preţul de achiziţie al mierii de salcâm variază între  9 şi 11 lei kilogramul, iar cel al mierii poliflore se situează între 7,5-8 lei pe kilogram”, a mai spus Emilian Telegariu.

Subvenţii pentru apicultori

La nivelul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Alba au fost înregistrate un număr de 125 de cereri pentru subvenţii în apicultură. Dintre acestea au fost aprobate 122, valoarea totală a acestora fiind de peste 270.000 lei.

Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Alba a  specificat că un număr de 47 de apicultori au depus cererei pentru subvenţii pentru 5.223 de familii de albine. În judeţul Alba numărul familiilor de albine este însă aproape triplu, sunt înregistrate 13.354 de familii de albine.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite