2.000 de elevi în pericol: microbuzele şcolare nu au licenţă de transport persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 11 dintre cele 69 de microbuze din judeţul Alba care transportă zilnic copiii la şcoli circulă legal. Şefii şcolilor dau vina pe lipsa banilor sau pe faptul că nu au fost informaţi, în vreme ce reprezentanţii Autorităţii Rutiere îi consideră responsabili pe cei care au aprobat înmatricularea maşinilor.

Conducerile şcolilor care deţin microbuze fără licenţe de transport susţin că nu ştiau că sunt răspunzătoare pentru întocmirea acestor documentaţii. „Eu m-am interesat acum un an şi nu mi-a spus nimeni. Aflasem că e nevoie de licenţă de transport doar în cazul în care intenţionam să transportăm elevi în afara judeţului sau dacă aveam minimum două microbuze“, a spus Carmen Gabriş, directoarea Şcolii Generale cu clasele I-VIII din Berghin.

„N-am ştiut că trebuie o licenţă specială. Am crezut că toate documentele venite de la minister sunt în regulă şi conţin tot necesarul“, a spus şi directorul şcolii generale din Ighiu, Ioan Vlaşin. Fiecare dintre şcoli are în posesie câte un microbuz şi face în medie pe zi patru curse de transport.

Lipsă de fonduri

Cei care ştiau că e nevoie de licenţe invocă lipsa banilor. „Nu am avut bani să facem demersurile obţinerii acestei licenţe, motiv pentru care nu am folosit microbuzul decât în situaţii urgente sau stricte, la excursii sau deplasări organizate“, a afirmat Nicu Ioan, directorul Colegiului Tehnic „Ion D. Lăzărescu“ din Cugir. Lipsa fondurilor a fost invocată şi de directorii şcolilor din Berghin şi Sâncel. „Banii sunt puţini ca să ne putem permitem plata licenţei de transport“, a spus Carmen Gabriş. „N-am avut bani“, a completat şi Ana Cioancă, directoarea şcolii din Berghin.

Aceasta din urmă susţine că a demarat acţiunile de obţinere a licenţei de transport, iar până la finele semestrului problema va fi rezolvată. „Am alocat şcolii 50.000 lei, bani care, drămuiţi aşa cum trebuie, sunt suficienţi pentru toate cheltuielile“, a afirmat primarul comunei Berghin, Vasile Bica.

image

Obţinerea licenţelor, impusă de autorităţi

Prefectura a impus Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Autorităţii Rutiere Române Alba să ia legătura cu unităţile şcolare în vederea depunerii documentaţiei necesare obţinerii licenţelor de transport. „Majoritatea microbuzelor care nu au licenţă de transport sunt în posesia şcolilor din mediul rural, care nu au avut bani să licenţieze transportul. Licenţa pentru transport public nu poate fi luată în calcul, deoarece şcoala nu prestează transport public. Trebuie găsită o altă formă. Probabil ar trebui modificată legea“, a declarat Marcel Stan, inspector şcolar general adjunct.

Amenzi de mii de lei

Reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) susţin că toată vina aparţine Serviciului de Înmatriculări subordonat Prefecturii. „Acum suntem în situaţia de a-i căuta pe şosele pe cei cu nereguli. O vom face şi vom da amenzi între 10.000 şi 20.000 lei. În cazul în care se produce un accident, şoferii şi directorii şcolilor vor răspunde “, au spus reprezentanţii ARR Alba. „Putem înmatricula orice maşină în baza actului de proprietate. Nu  e nevoie de nicio licenţă“, a explicat comisarul şef al Serviciul Înmatriculări Auto Alba, Marius Avram.

Părinţii s-au declarat surprinşi de faptul că îşi trimit zilnic copiii la şcoală cu maşini care nu au toate actele necesare. „Nu am ştiut că microbuzele nu sunt în regulă. Am văzut că sunt noi şi am tras concluzia că sunt sigure pentru transportul copiilor. Dacă se ajunge la concluzia că nu sunt sigure atunci, nu îmi mai las copilul să meargă cu maşina la şcoală“, a spus Adriana Sârbu, din comuna Ighiu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite