Alba Iulia:Portret: Maria Miclea este cea mai tânără poetă bilingvă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E o fire mult interiorizată. Pentru Maria Teodora Miclea  versurile sunt un mod de a se exprima, de a spune cât mai multor oameni ce simte. Poate şi de asta, când scrie poezii în spaniolă le traduce în limba română şi invers.

S-a născut la Alba Iulia, dar acum locuieşte cu părinţii săi în Spania, în oraşul Getafe. A început şcoala în ţara iberică, dar primele versuri le-a scris în limba natală. A fost descoperită de poetul şi prozatorul Ionel Crăciun, care a înfiinţat un cenaclu literar în Spania. „Am găsit în poezia Mariei anumite briliante de imagini, de metafore, de cuvinte, aşa cum ştie să le adune sufletul ei”, remarcă Ionel Crăciun, cel care se ocupă îndeaproape de tânăra lirică.

88 de versuri dedicate lui Eminescu


A început să scrie la vârsta de 11 ani. Primele versuri care au atras atenţia în mod deosebit avea să le compună un an mai târziu, atunci când Ionel Crăciun a supus-o unui test: i-a dat 14 cuvinte, pe baza cărora să-şi dezvolte capacitatea creativă.

A rezultat următoarea poezie: „În vânt am simţit plutind o frunză/sub care era ascuns un cerb care cu geana mişca eternitatea./Iarna descarcă diamante peste brazii plini de răşină/care şi-au luat aripi de îngeraş./ Cineva mişca o mânuţă ca un căluţ de mare./Cu buzele am păruit ultimele rămurele ale timpului”.

Profesoara Ileana Bucurenciu (predă limba română la Universitatea din Alcala de Henares) a rămas impresionată de talentul Mariei declarând că nu a mai întâlnit un asemenea talent la vârsta de 12 ani. Tânăra albaiulianca a continuat să scrie versuri şi, când l-a descoperit pe Mihai  Eminescu, i-a dedicat marelui liric poezia „Mi-e dor de tine Eminescu”, compusă din 88 de strofe,  create în trei ore. Ulterior, poezia a fost comprimată în şapte strofe şi a fost evidenţiată de o serie de profesori universitari din Spania.

„Şi îngerii plâng”

În cadrul unui eveniment festiv la care a participat şi tenorul român Costel Busuioc, Maria Teodora Miclea a compus poezia „Sunt”, creaţie prezentată la două concursuri internaţionale unde au participat tinere valori lirice de pe întreg mapamondul.

„Sunt lacrimă ştearsă într-un spic de păr./Sunt geană vărsată pe lumânare./ Sunt soarele plouat pe ceaţă/sunt ochiul invizibil la vederea unui brad./Sunt Crăciunul împodobit şi aprins pe masă./Sunt picătura de ploaie scursă pe vederea grea./Sunt degetul răsărit într-un gând vechi./ Secundele ard nisipul, timpul./Oare...sunt eu ceva ?”, e poezia care a ocupat locul 5 şi respectiv 7 la cele două concursuri internaţionale. De remarcat că a fost cea mai tânără participantă, limita de vârstă fiind 13-18 ani.

Din întreaga creaţie a Mariei au fost selectate 20 de poezii, incluse în volumul de poezii „Şi îngerii plâng” (Editura „Reîntregirea” Alba Iulia) ce va fi lansat în luna octombrie a acestui an la Universitatea Alcala de Henares.
De remarcat că Maria scrie poezii şi în limba spaniol şi, potrivit scriitorului Ionel Crăciun, este cea mai tânără lirică bilingvă de pe mapamond.

Ce te-a atras spre poezie ?

A fost întâmplător. Am început să scriu versuri şi m-am simţit imediat atrasă. Mi-a plăcut foarte mult şi-mi place să compun doar versuri albe,  dar depinde şi de starea sufletească în care mă aflu. Nu întotdeauna ai aplecarea necesară creaţiei.

Care limbă îţi e mai la îndemână în scris, româna sau spaniola ?


În limba română scriu mai mult, dar în spaniola scriu mai uşor, îmi e mai la îndemână, mi se pare mai elastică. Sunt o fire interiorizată şi în spaniolă exprim mai bine ceea ce simt, asta şi pentru că am făcut încă din clasa a I-a şcoala în Spania.

Ce-i place:


M.M.:„În timpul liber îmi place să ascult muzică, să citesc şi să desenez. Îmi plac oamenii sufletişti, care nu-i judecă pe cei din jur după aparenţe, după modul cum arată, ci după sufletul pe care îl au. Apreciez la oameni sinceritatea, inteligenţa şi bunătatea.”

Ce nu-i place:

M.M.:„Mă deranjează foarte mult când cineva mă minte, îmi ascunde adevărul. Nu-mi place, de asemenea, lipsa de civilizaţie, de bun simţ, nu pot să-i înţeleg pe oamenii care vorbesc urât, se comportă scandalos, sunt brutali, puşi pe ceartă, răi.”

Profil:

Data naşterii: 11 noiembrie 1994, Alba Iulia
Educaţie: elevă în clasa a VIII-a, la o şcoală generală din Getafe
















Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite