Meseria de depanator TV nerentabilă şi pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apostol Rădulescu repară televizoare de peste 35 de ani
Apostol Rădulescu repară televizoare de peste 35 de ani

Reparaţia unui televizor îi costă pe albaiulieni între 10 şi 60 lei, în funcţie de defecţiuni şi piesele necesare care trebuie achiziţionate. Orice costuri care trec de 60 de lei, îi determină pe albaiulieni să abandoneze aparatele defecte.

Vechile televizoare au pierdul lupta cu LCD-urile şi plasmele, chiar dacă depanatorii consideră că aparatele noi au o calitate mai slabă. Patru, cel mult cinci clienţi trec pracul săptămânal atelierului în care de mai bine de 35 de ani îşi desfăşoară activitatea depanatorul Apostol Rădulescu. „Unii întreabă doar ce se poate face şi poate doi-trei vin cu aparatul“, a afirmat electronistul, în vârstă de 60 de ani.  

Prin mâna depanatorului au trecut, în mai bine de 40 de ani de meserie, mii de aparate pe care le-a diagnosticat şi le-a reparat. Astăzi în atelierul său rareori mai ajung televizoare vechi. „Acum am un aparat care are cel puţin 35 de ani, însă în astfel de cazuri piesele nu se mai găsesc, iar oamenii le abandonează în ateliere“, a explicat Apostol Rădulescu.

Oamenii preferă să îşi cumpere televizoare

Nici apratele second-hand nu mai sunt reparate de electronişti. Piesele nu se mai găsesc, iar televizoarele au preţuri accesibile. „Orice televizor vechi are şanse să ajungă piesă de muzeu şi nici într-un caz să mai fie reparat. Mai demult oamenii preferau să aducă aparate de peste hotare, iar aici le trăgeam în bandă şi mergeau fără probleme, astăzi însă situaţia este cu totul alta“, a spus meseriaşul. Nimeni nu mai optează pentru aparate second-hand. Piaţa de electronice şi electrocasnice este suficient de variată şi cu preţuri accesibile pentru orice individ. De mai bine de cinci ani atelierele de reparaţii TV se zbat să sipravieţuiască. „Oamenii vin şi dacă reparaţia trece de 60 de lei, refuză să le mai repare în favoare achiziţonării altor aparate“, a explicat electronistul. Cu toate acestea depanatorul este reţinut în ceea ce priveşte piaţa actuală a televizoarelor. „Nu mai au durabilitate. Se strică foarte uşor şi repede. Există mărci bune, dar imediat ce ies din garanţie se strică. Sunt sensibile“, a spus Rădulescu.

Meseria de depanator nu este bine plătită

Electronistul îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile când meseria sa avea căutare, iar câştigurile erau mari. „Înainte de revoluţie aveam venituri mai bune decât doctorii. Astăzi câştigăm sub venitul mediu. Suntem la limita supravieţuirii“, a afirmat bărbatul. Nici tinerii nu se mai orientează spre această meserie. „Profiluri de electronist au fost introduse încă din liceu şi cu toate astea tinerii nu mai au atracţie faţă de această meserie. Nici bani nu câştigă din ea“, a conchis Apostol Rădulescu.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite