Alba Iulia: Memoriu de protest al medicilor şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Memoriu de protest al medicilor şcolari
Alba Iulia: Memoriu de protest al medicilor şcolari

Luni, cei 49 de medici şcolari, asistenţi medicali comunitari, asistenţi şi medici stomatologi, precum şi mediatori sanitari din Alba Iulia vor înainta un memoriu Instituţiei Prefectului Alba.

Cadrele medicale  vor cere verificare şi aplicare legii care presupune preluarea cadrelor medicale de către Primăria Alba. Este posibil ca medicilor din Alba Iulia să li se alăture şi cadrele medicale din judeţ care se află în aceaşi situaşie, este vorba de alte 47 de persoane.

Medicii sunt nemulţumiţi


“Noi am muncit şi am predat toate documentele care dovedesc activitatea noastă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Nu este o situaţie normal. Conform legislaţiei protocolul cu Primăria Alba trebuia déjà încheiat. Practic salariile noastre ar trebui să fie virate pe card în 15 august”, a spus reprezenantul medicilor şcolari, Daniela Jude. Medicul a mai spus că în cazul în care nu îşi vor primi banii vor recurge la mai multe forme de protest.

“Cadrele medicale afectate de acestă situaţie fac parte din Sanitas. Luni vom înainta Instituţiei Prefectului Alba un memoriu prin care vom solicita verificarea şi aplicarea Legii prin care se stabileşte preluarea cadrelor medicale de către primării. Vor fi reprezentaţi şi medicii şcolari de la Aiud, de la Cugir şi din celălalte localiutăţi în care nu au fost încheiate protocoalele”, a spus lierul Sindicatului Sanitas, din Alba, Marius Sepi.

Purtătorul de cuvînt al Prtefecturii, Cosmin Lupu a spus că după ce vor primi memorial instituţia va transmite mai departe documentul către Guvern şi ministerul de resort.

Primăria cere o analiză realist a situaţiei


Ministerul Sănătăţii Publice a adoptat ca primă măsură în procesul de descentralizare a sistemului de sănătate publică trecerea  personalului sanitar plătit de la bugetul Ministerului prin Direcţiile de Sănătate Publică la primării. Salariile sunt asigurate de minister doar până la sfârşitul anului, iar sursele de finanţare pentru asigurarea salariilor acestui personal medicalde către primării, nu au fost nominalizate de Ministerul Sănătăţii.

“Regretăm situaţia în care sunt aceste persoane, dar Primăria Alba Iulia şi-a exprimat clar poziţia trebuie să existe o discuţie în termini reali. Primăria nu poate să încheie acest protocol. Legea finanţelor publice prevede clar nominalizarea surselor de finanţare, iar banii pentru medici sunt prevăzuţi doar pentru acest an”, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei. Acesta a mai precizat că situaţia este paradoxală mai ales în contextul actual în care se cere concedierea unei părţi a personalului din primărie.

“În actual conjunctură economic în care trebuia luate măsuri drastic nu e normal să ni se ceară să preluăm oameni. Pentru cele 49 de cadre medicale trebuie modificată organigrama şi găsită şi o persoană care să ţină legătura cu ei. Este o sumă de paradoxuri. Primarul Mircea Hava a vorbit despre aceste problem şi la una dintre Şedinţele de Guvern. Până nu se identifică sursele de finanţare nu se poate semna protocolul”, a mai spus Mihai Coşer.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite