Medicină şi agricultură cu 140.000 de euro donaţi de guvernul Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Japoniei în România, Natsuo Amemiya, a semnat astăzi la Alba Iulia două contracte de grant, prin care suma de 139.319 de euro este donată pentru două proiecte din judeţul Alba.

69.918 de euro vor fi folosiţi pentru dotarea secţiei de neurochirurgie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, iar 69.401 de euro vor reveni Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Alba, pentru achiziuţionarea de utilaje agricole.

Din suma donată Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba vor fi achiziţionate trei aparate -  un microscop, o masă de operaţie neurochirurgicală şi un craniotom. Aparatele care vor înlocui echipamente vechi de mai multe decenii sunt necesare atât pentru diagnosticarea cât şi pentru tratarea afecţiunilor neurologice.

Aparatură modernă

„La Alba Iulia avem un specialist neurochirurg foarte bun, dar multe cazuri trebuiau trimise la alte spitale din ţară, pentru că aparatura este foarte veche şi nu se puteau face intervenţiile necesare. O parte dintre echipamente au 30 de ani. Banii pe care i-am primit de la Guvernul Japoniei vor fi folosiţi pentru dotarea secţiei şi beneficiul este al pacienţilor“, a spus Doru Drăgan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba.

„Ne-au impresionat proiectele de la Alba Iulia şi am dorit să acordăm aceste sume pentru sănătate şi agricultură, pentru că sunt două domenii care stau la baza dezvoltării sociale. Sunt două domenii de care beneficiază toată lumea“, a spus Natsuo Amemiya, ambasadorul Japoniei în România.

Tractor şi aparate de exploatare a pajiştilor

Banii donaţi Asociaţiei Crescătorilor de Bovine vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unui tractor, a unor utilaje de exploatare a pajiştilor din zona de munte şi şes a judeţului şi pentru dotarea cu aparate de însămânţat. Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Alba este o organizaţie nonprofit, care la acest moment numără peste 100 de membrii, majoritatea mici fermieri.

„Echipamentele donate de Guvernul Japoniei vor putea fi folosite de toţi membrii asociaţiei, conform unui program stabilit astfel încât fiecare să poată beneficia de aparate performante. Acestea aparate japoneze au un randament mai mare decât cele europene“, a spus Armand Popescu, unul dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Alba.

Guvernul Japoniei a mai acordat şi în trecut sume altor proiecte din judeţul Alba. În 2004, a fost cumpărat echipament pentru Secţia de Reumatologie a spitalului, iar în 2005 a luat fiinţă Incubatorul de Afaceri din Alba Iulia, finanţat tot cu fonduri nipone.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite