Alba: Matematica, biologia şi fizica au creat probleme elevilor care au dat Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu din Alba au aflat ieri rezultatele celor patru probe de examen la Bacalaureat. Media estimată pe judeţ este de 7,50, iar procentrul de promovabilitate de 62,5 la sută.

În prima sesiune a examenului a Bacalauretului în 2010, 2.345 de candidaţi au fost promovaţi şi 1.412 respinşi. 3.866 de candidaţi s-au încris iniţial pentru exament, 101 au absentat, iar 8 elevi au fost elminaţi pentru că au copiat.

Probele care au creat cele mai mari probleme elevilor din Alba au fost cele de la matematică, bilolgie şi fizică. „Au fost foarte grele subiectele. La fizică am avut patru subiecte din termodinamică şi mecanică. Nu mi s-a părut corect să fiu examinată şi la matematică şi la fizică. Am avut puţin timp la dispoziţie să ne pregătim“, a afirmat Claudia Trif, eleva la Colegiul Tehnic „Apulum “ din Alba Iulia.

Pentru că a învăţat la un profil tehnic de textile-pielărie, tânăra a fost nevoită să aleagă între chimie şi fizică, dar speră la o a doua şansă în toamnă. Cu aceeaşi situaţie neplăcută s-a confruntat şi liceeanul Bogdan Lazăr care a fost respins la proba de matematică. „Am dat examen din matematică, română şi biologie. Am picat la matematică pentru că a fost foarte greu“, a spus Bogdan Lazăr, absolvent al Colegiului Tehnic „Apulum“.

image

Inspectorii şcolari sunt de părere că elevii au fost nepregătiţi la matematică, bilogie şi fizică, unde, de altfel, s-au înregistrat cele mai multe contestaţii. „Elevii de la profilele tehnologice au aflat abia în octombrie că vor avea de ales între chimie şi fizică, ori o materie ca fizica se învaţă în 4 ani, nu în două săptămâni“, a afirmat inspectorul şcolar Dan Cherecheş care a spus totodată că media estimativă pe judeţ este de 7,50.

1.200 de contestaţii

În urma rezultatelor candidaţii au depus 1.222 de contestaţii dintre care 418 la matematică, 376 la română, 211 la bilogie şi 75 la fizică. Nu toţi candidaţii respinşi au mizat pe rezolvarea situaţiei prin depunerea unei cotestaţii. „Ştiu ce am făcut şi nu cred că are rost să contest examenul. A fost greu, dar sper că în toamnă voi avea şanse mai mari“, a spus Bogdan Lazăr. Unii dintre elevi s-au arătat mulţumiţi de faptul că au promovat examenul, fără a pune mare preţ pe rezultate.

„La română am promovat cu 6,50, la geografie cu 6,80, iar la istorie 7,90. Recunosc că n-am învăţat foarte mult şi consider că este bine“, a spus Andrei Vinţan, Liceul Sportiv. Nu toţi s-au considerat însă la fel de norocoşi chiar dacă au promovat. Pentru unii elevi notele mici au spulberat visul facultăţii dorite. 

„Am luat 9,20 la română însă m-a tras în jos matematica - 5,60 şi biologia - 6,60. La matematică nu mă aşteptam să fie chiar aşa de greu. Pentru facultate mă gândisem iniţial să mă îndrept spre farmacie la Cluj, însă acum văzând notele nu ştiu. Mă mai gândesc“, a spus Florina Şoaită, Colegiul „Apulum“.

Candidaţii se pot înscrie pentru ce-a de-a doua sesiune de Bacalaureat începând de astăzi până pe data de 9 iulie 2010. Examenele vor avea loc în luna august.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite