Marius Drăguș a înființat prima școală de șoferi din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de autovehicule încă din copilărie, Marius Drăguș administrează de 18 ani o școală de șoferi, prin care au trecut aproximativ 15.000 de cursanți.

Profil
Data nașterii: 10 ianuarie 1966, București
Educație: Facultatea de Autovehicule Rutiere din cadrul Institutului Politehnic București
Familie: căsătorit, doi băieți

Marius Drăguș ştia încă din școala generală în ce zonă de activitate își va canaliza studiile. „În clasa a VII-a, un profesor m-a întrebat ce facultate vreau să urmez. Spunându-i că vreau să fac ARE-ul, el m-a corectat zicându-mi că se spune ASE. I-am explicat că nu e vorba de Academia de Studii Economice, ci de Facultatea de Autovehicule Rutiere“, povestește Marius Drăguș.

Specializat în cadrul acestei facultăți pe trafic rutier, a înființat în anul 1992 prima școală de șoferi din județul Alba, care funcționează și în momentul de față cu două puncte de lucru, la Alba Iulia și Cugir. „La ora actuală ne confruntăm cu problemele pe care le are întreaga societate românescă și aici mă refer la criza economică pe care o parcurgem. Veniturile tuturor au scăzut, dar criza se simte și în rândurile românilor plecați în Italia sau Spania. De-a lungul timpului am avut destui cursanți care îmi spuneau că au primit bani de la rudele din străinătate pentru a putea face școala de șoferi“, spune pasionatul de automobile.

„Drumul public nu este un teren de antrenament“

În cei 18 de ani de activitate, prin școala de șoferi pe care o administrează au trecut aproximativ 15.000 de cursanți. „Începând cu toamna anului trecut, legislația în domeniul obținerii permisului de conducere s-a modificat. Concret, la ora de față școala de șoferi nu se mai poate face decât prin adresarea la o unitate școlară autorizată.

Potențialul cursant va trebui să beneficieze de un contract de prestări servicii, între el, ca beneficiar, și școală, în calitate de prestator, contract în care se stipulează îndatoririle, dar și drepturile cursantului“, precizează Marius Drăguș. Acesta îi sfătuieşte pe cei care vor să obțină permisul de conducere să nu trateze cu indiferentă cursurile, întrucât ele transmit cunoștiințe importante.

„Traficul rutier presupune multe cunoştințe, iar multe dintre acestea au fost dobândite de șoferi mai degrabă după ce au făcut școala și nu în timpul ei. Această realitate reprezintă un lucru extrem de delicat, pentru că drumul public nu este un teren de antrenament. Fiecare ar trebui să știe că tot ce trebuie învățat în materie de trafic rutier, trebuie acumulat înainte de a circula și nu după“, afirmă şoferul.

La școala de șoferi pe care o administrează Marius Drăguș, cursantul poate obține permis pentru mai multe categorii de autovehicule, începând de la motociclete și terminând cu autocare și camioane.

Ce îndemn ați transmite persoanelor care doresc să obțină permisul auto ?
M.D.
: „Încercând să mă fac purtătorul de cuvânt al colegilor mei din școlile de șoferi de la nivelul județului, precizez că de anul trecut funcționează asociația profesională «Apulum 2008», care reunește toate școlile de conducători auto din Alba. Mesajul nostru adresat potențialilor noștri cursanți este acela că primul pas pentru obținerea permisului de conducere îl reprezintă necesitatea de a se prezenta la secretariatul unei școli de conducători auto pentru a solicita înscrierea și pentru a semna un contract, care îi crează cursantului obligații, şi mai ales drepturi“.
   
Ce-i place: „În afara de autovehicule, care rămân marea mea pasiune, ascult muzică, citesc, îmi plac filmele. Respect oamenii paroliști şi apreciez, în primul rând, seriozitatea și corectitudinea."

Ce nu-i place: „Mă deranjează duplicitatea și uzurparea de calitate în plan profesional, însușirea în mod fraudulos a unui titlu, a unei calități. Îmi displac oamenii fără caracter și persoanele care nu își respectă cuvântul dat“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite