Marius Anghel, restauratorul pasionat de motociclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Anghel este restaurator carte veche, specializat în legătorie, de 12 ani. A lucrat în Muzeul Unirii din Alba Iulia ca supraveghetor, după care a urmat cursurile de restaurator.

Profil:
Data şi locul naşterii: 19 octombrie 1973, Alba Iulia
Studii: Facultatea de conservare şi restaurare din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia
Stare civilă: necăsătorit

S-a angajat ca supraveghetor la muzeu la scurt timp după ce a absolvit liceul. Când s-a înviinţat Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare de Carte Veche din Alba Iulia i s-a propus postul de restaurator. „Mă încântă ideea de a urca o treaptă şi de a avea o meserie aparte. Am acceptat provocarea şi am fost îndrumat să urmez cursurile de perfecţionare pentru atestatul de restaurare“, a afirmat Marius Anghel.

Tânărul a descoperit tainele meseriei de restaurator, a învăţat tehnicile de restaurare şi s-a specializat în legătorie. „După ce paginile sunt restaurate cărţile sau manuscrisele ajung la mine pentru a realiza coperta şi legătura. Fiecare lucrare este unică şi necesită atenţie sporită. Sunt cărţi cărora trebuie refăcute coperţile de piele, iar procesul de legare poate dura ceva mai mult“, a povestit Marius Anghel.

De 12 ani face meseria de restaurator cu rădare şi multă atenţie. „Trebuie să respecţi procesul şi tehnicile de restaurare şi legătorie, altfel tot procesul trebuie reluat. Lucrez la o carte sau la un manuscris de la două săptămâni până la peste o lună. Depinde de cât este de deteriorată şi ce necesită procesul de restaurare“, a spus Marius.

Nu poate numi niciuna dintre cărţile care au ajuns pe mâna s-a mai valorasă decât alta, deoarece le consideră depotrivă de valoare. „Sunt adevărate opere de artă şi toate capătă aceaşi atenţie. Cu toate acestea, poate manuscrisele au ceva aparte, ştiind că ai în mână documente sau pagini scrise de mână care au rezistat timpului şi intemperiilor şi totodată înaintaşii noştri au realizat ceva atât de bine încât noi astăzi tot ce avem de făcut este să le menţinem“, a afirmat restauratorul.

Pasiunea pentru motoare

Cu toate că opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână se află în laboratorul de restaurare, Marius Anghel îşi face timp şi pentru pasiunea sa, motocicletele. Din copilărie a fost fascinat de tot ceea ce înseamnă motoare, după cum spune chiar Marius, iar la 16 ani a primit prima motocicletă. „A fost un cadou din partea părinţilor pentru că îmi cunoşteau pasiunea pentru motoare. Îmi doream foarte mult să am o motocicletă, iar cu ajutorul lor acest lucru a devenit posibil“, a povestit tânărul.

Astăzi are două motociclete pe care susţine că nu le-ar da niciodată pe o maşină. „Nu se compară adrenalina şi aventura pe care o trăieşti când te afli pe o motocicletă, şi spun asta atât din punctul de vedere al unui şofer auto cât şi al unui conducător de motocicletă“, a precizat Marius. Nici cele două accidente grave pe care le-a suferit, nici costurile destul de piperate ale pasiunii sale nu îl pot determina să renunţe la motoare.

Cum îţi petreci timpul liber?
„În cea mai mare parte la sfârşit de săptămână plec cu motocicleta şi cu pretenii. Îmi place aventura şi călătoriile. Particip la întruniri ale motocicliştilor prin toată ţara. Nu e un sport uşor, ba aş putea spune că este destul de dificil să parcurgi atâta drum pe motocicletă. Şoferii nu acordă prioritate, iar drumurile sunt pline de gropi, motiv pentru care prefer drumurile de munte“.

De ce este un sport costisitor? 
„Lunar un motociclist investeşte câteva sute de lei în vehiculul său. Uleiul şi benzina sunt cheltuielile cele mai frecvente, însă la 2-3 luni trebuie schimbate şi caucicurile care costă 600 lei (ambele). Achiziţionarea unui echipament poate varia de la câteva sute de euro până la câteva mii“.

Ce-i place: „Îmi plac motocicletele, maşinile şi în mod firesc drumeţiile. Îmi place natura şi adrenalina. Îmi place să îmi trăiesc viaţa din plin, la intensitate maximă. Iubesc aventura“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii prefăcuţi. Nu îmi plac drumurile din România şi şoferii care nu acordă nicio prioritate motocicliştilor“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite