Alba Iulia: Marius Sepi a salvat 17 oameni de la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul angajaţilor din sistemul sanitar din Alba, este un familist convins. De-a lungul existenţei a învăţat că cea mai mare mulţumire pe care o poate avea un om este aceea de a-şi ajuta semenii.

Profil:
Născut la: 1 noiembrie 1972, Braşov
Studii: Şcoala Postliceală Sanitară Sibiu
Familie: căsătorit, doi copii

Pentru Marius Sepi, prima atracţie a fost medicina veterinară. A urmat liceul agricol din Sibiu, iar apoi a vrut să devină veterinar. „Când am absolvit, erau 148 de cereri pe un singur post de veterinar în Sibiu. Un prieten mi-a spus că vrea să susţină examenul pentru şcoala sanitară. M-am dus cu el, eu am intrat la postliceală, el nu“, a spus Marius Sepi.

A salvat 17 vieţi

Pasionat de ceea ce studia, şi-a dat seama că trebuie să-i ajute pe cei din jur. Primul loc de muncă l-a avut la Spitalul Lukas din Sibiu. „Normal ar fi trebuit să lucrez la Leagănul de copii. M-am pregătit temeinic, ştiam să înfăşez copilul mai bine decât o mămică. Din comisia de examen făcea parte unul dintre cei mai buni profesionişti în pediatrie, doctorul Smarandache. La finalul examenului m-a luat cu el ca şi asistent medical la sala de operaţii“, a mai spus Marius Sepi.Acesta îşi aminteşte că la prima operaţie i s-a făcut rău şi a leşinat.

Din anul 1996, s-a mutat împreună cu familia la Sebeş.

O întâmplare care l-a marcat a fost cea din vara lui 1999 când s-a aflat detaşat ca şi cadru medical în staţiunea Costineşti. „Am stat trei luni şi am resuscitat 17 persoane, le-am întors din drumul spre moarte. Din păcate nu am reuşit să fac nimic pentru Iuliu Merca, component al formaţiei Semnal M, care a murit în mâinile mele“, îşi aminteşte cu regret Sepi.

Lider de sindicat de mai bine de 10 ani

Ca şi angajat al Spitalului din Sebeş, a fost desemnat de colegi să le reprezinte drepturile. „A fost o grevă generală în sistemul sanitar în anul 1998, am luat atitudine faţă de conducere, colegilor le-a plăcut acest lucru şi m-au ales preşedintele organizaţiei Sanitas Sebeş“, a mai spus Sepi.

Acesta a precizat că spitalul din Sebeş a fost primul din România în care s-au acordat personalului tichete de masă. În toamna anului 1999 a fost ales lider de sindicat la nivel judeţean.  „Avem cea mai închegată şi frumoasă organizaţie sindicală din judeţ, nu pentru că 90 la sută este compusă din doamne, ci pentru că este foarte bine structurată şi are ca interes principal omul“, a mai spus liderul de sindicat.

Afacere personală

Pe lângă activitatea din sistemul medical, a dezvoltat o afacere aparte.

„Este un proiect prin care se pot obţine atât beneficii financiare, dar care dezvoltă şi latura personală. Provocarea cea mai mare pentru mine este aceea de a căuta şi a descoperi oameni care vor să se autodepăşească“, a precizat Marius Sepi. Spune că este un sistem care promovează principii şi valori, iar în centrul acestuia se află familia.

Cum vedeţi situaţia actuală în sistemul sanitar?
M.S.
: Din păcate, în 12 ani de sindicat, eu şi colegii mei nu ne-am confruntat cu o situaţie atât de dificilă. Cred că cel mai mare rău care se întâmplă la momentul actual este dat de lipsa de transparenţă. Oamenii nu îşi mai dau timp să discute, să se aşeze cu calm la masă şi să vină fiecare cu sectorul pe care îl reprezintă şi să elaboreze o strategie şi o viziune clară asupra sistemului. Noi am dat o strategie a sistemului sanitar în 2006, dar la momentul acela nu s-a vrut să se pună în practică. Mă îngrijorează lipsa de personal, nu putem să cerem o calitate a actului medical în condiţiile în care nu mai avem medici iar cadrele medicale pleacă în străinătate. Lipseşte siguranţa locului de muncă, nu există suficiente dotări.

Ce-i place: „Îmi place să ajut oamenii, să văd zâmbete în jurul meu, să dorm până la ora nouă dimineaţa. Citesc foarte mult, îmi plac lecturile care aduc în prim-plan lideri, oameni care au realizări excepţionale. De asemenea, îmi place să petrec timp de calitate alături de cei doi copii şi soţia mea“.

Ce nu-i place: „Mă ghidez după moto-ul «Un om fără viitor, nu are viitor». Nu îmi place să fiu minţit, furat sau înşelat. Detest lipsa de punctualitate, nu îmi place când întâlnesc oameni fără caracter, care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt. Nu mă împac bine cu extremele de temperatură, când e foarte cald, sau foarte rece“. 


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite