Alba Iulia: Portret. Marinela Popa învaţă copiii să cânte muzică uşoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Marinela Popa învaţă copiii să cânte muzică uşoară
Alba Iulia: Portret. Marinela Popa învaţă copiii să cânte muzică uşoară

Profesoară de canto, muzică uşoară şi clasică, în cadrul Centrului Cultural “Augustin Bena”, Marinela Popa are o mare dorinţă: înfiinţarea în Alba Iulia a unei formaţii de muzică uşoară.

A început să cânte din grădiniţă. A studiat mai apoi la Şcoala Populară de Artă din Alba Iulia, chitara folk şi chitara clasică  cu profesorii Emilian Paraschiv şi Eugen Hâşu, pentru care are numai cuvinte de laudă, întrucât, spune Marinela, sunt doi oameni importanţi care au contribuit mult la formarea ei pe plan artistic.
 
A obţinut locul doi la “Cântarea României”

Mai târziu, s-a înscris la Liceul de Muzică din Cluj Napoca, deoarece în acea vreme nu funcţiona în Alba Iulia o asemenea instituţie de învăţământ. “Profesorul Emilian Paraschiv m-a ajutat foarte mult să mă înscriu la cursurile de canto din Cluj, iar cu profesorul Eugen Hâşu m-am pregătit în particular cu noţiuni despre teoria muzicală”, afirmă profesoara.

Adolescentă fiind, a participat ca solistă, alături de formaţia de muzică uşoară a Şcolii Populare de Artă, la foarte multe concursuri şi evenimente de gen, ocupând, în anul 1986, locul doi în faza republicană a concursului “Cântarea României”.

În acea vreme, era foarte cunoscută în judeţul Alba, fiind una dintre cele mai apreciate soliste de muzică uşoară de pe plan local.  Spune că n-a continuat mai departe pe calea artistică, întrucât era foarte legată de Alba Iulia şi, pentru a se afirma, era necesar să se mute în Bucureşti.

Colegă de catedră cu fostul ei profesor

“Chitara a fost prima mea dragoste”, ne spune cu sinceritate. S-a simţit, însă, la fel de mult atrasă de pedagogie, motiv pentru care avea să se înscrie la Facultatea de Muzică din Bucureşti, specialitatea pedagogie muzicală. Din 1992 şi până în anul 2000, a predat chitara clasică, fiind colegă cu fostul ei profesor, domnul Emilian Paraschiv.

“Din anul 2000, am preluat clasa de canto, muzică uşoară, pentru că eu, de fapt, asta mi-am dorit cel mai mult, să predau canto şi să-i învăţ pe copii tot ce eu ştiu. Îmi place foarte mult să predau, să fiu mereu printre copii. Nu e uşor, dar ca să practice o astfel de profesie, trebuie să fii aproape de elevi, să te simţi bine în mijlocul lor”, afirmă Marinela Popa.

De un an şi jumătate, a format, cu copii de 7-11 ani,  un grup vocal cu apariţii scenice mult aplaudate, şi un altul coral, cu elevi mai mari, de 11-15 ani, având în repertoriu prelucrări folclorice şi  colinde. Visează să se organizeze în Alba un festival de muzică uşoară, de calibrul celor foclorice, pentru că, spune profesoara, judeţul dispune de valori autentice cum ar fi Alin Ignat (locul trei la Festivalul de la Mamaia) sau mai tinerele  Ramona Medrea (de 16 ani, din Sebeş), Alexia Trif ( de 10 ani din Blaj) şi Roxana Stoian (17 ani, din Sebeş).

Despre Alin Ignat ce ne puteţi spune?
M.P.: “Pe Alin l-am cunoscut anul trecut. Am fost foarte mândră că am putut să-l ajut şi eu, am lucrat  împreună mai ales la prezenţa lui scenică. Calităţile sale vocale sunt foarte bune şi a reuşit deja să stăpânească tehnica vocală şi să acumuleze un repertoriu destul de bogat şi de dificil. A evoluat foarte mult şi cred că va ajunge foarte sus, pentru că are un talent nativ deosebit.”

Mai cântaţi?
M.P.: „Da, acasă doar, mai mult muzică folk, dar şi muzică uşoară, din când, în când. Aş vrea mult, însă, să înfiinţăm în Alba Iulia şi o formaţie de muzică uşoară, cu care să participăm la diverse concursuri şi festivaluri de gen. Mă zbat mult pentru asta, pentru că ar fi păcat ca talentele de care dispune judeţul Alba să nu fie puse în valoare.”

Ce-i place: „În timpul liber cânt la chitară, ascult muzică, mă destind alături de familie, de fetiţă şi de soţul meu, care mi-au fost mereu alături. La oameni apreciez sinceritatea, îi preţuiesc pe cei săritori, care îşi ajută semenii şi îi respect pe cei care au un cuvânt de spus.”

Ce nu-i place:
„Nu-mi plac oamenii care pretind a fi ceea ce nu sunt. Mă supără persoanele fără caracter, dispreţuiesc invidia, lauda de sine, lipsa de bun simţ, aroganţa, nimicnicia, răutatea, tupeul nemăsurat.”

Profil
Născută: 4 august 1971, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Muzică Bucureşti, specialitatea pedagogie muzicală
Starea civilă: căsătorită, o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite