Marile falimente din Alba au provocat pagube de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din Resial a mai rămas doar moloz
Din Resial a mai rămas doar moloz

Marile falimente ale judeţului Alba au produs o gaură de zeci de milioane de euro, bani care, foarte probabil, nu vor mai putea fi recuperaţi integral niciodată. Suma reprezintă totalul creanţelor creditorilor la marile firme care au ajuns în insolvenţă, iar unele chiar în faliment.

Sunt firme mari la care au lucrat mii de oameni şi care în trecut reprezentau baza economiei judeţului. Una dintre cele mai răsunătoare proceduri de insolvenţă din ultimii ani se referă la combinatul de produse clorosodice GHCL Upsom SA Ocna Mureş. Închiderea societăţii în 2010 a însemnat concedierea a aproape 900 de persoane.

Datorii de 14 milioane euro la Romgaz

Cererea de insolvenţă a fost înaintată Tribunalului de compania de stat Romgaz care are de recuperat de la societatea din judeţul Alba nu mai puţin decât 14 milioane de euro. Combinatul din Ocna Mureş este în proprietatea grupului indian GHCL, care deţine 95,67% din acţiuni. Majoritatea activelor scoase din uz sunt garantate, însă, către BCR, care are o ipotecă de de 23,5 milioane de dolari. Procesul este în faza de stabilire a tabelului preliminar al creditorilor.

Cel mai vechi dosar de faliment de la instanţele din Alba se referă la societatea Resial SA Alba Iulia. Procedura a început în 2005 şi este, încă, în derulare. Valoarea datoriilor a ajuns la suma de 50 milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci).

Principalul creditor a fost în decursul procedurii de faliment Direcţia de Finanţe Publice Alba, care a revendicat 60 la sută din sumă, respectiv 26 milioane de lei.

Upsom Ocna Mureş

UPSOM SA Ocna Mureş

Activele fabricii Resial au fost achiziţionate în 2007 de un omul afaceri italian Ariganello Pasqualino cu aproximativ 10 milioane de euro. „A fost o decizie foarte proastă. Am dorit să construiesc un cartier de blocuri cu spaţii de relaxare şi un spaţiu comercial. Au venit mulţi care au dorit să investească. Am fost de acord să vând la preţul la care l-au oferit, dar nu s-a putut concretiza nicio ofertă“, a spus omul de afaceri.

Faliment în industria mobilei

Montana SA Câmpeni este o altă societate mare, cu obiect de activitate în industria mobilie, care a ajuns în faliment. Procedura este gestionată de societatea Expert Insolvenţa SPRL Hunedoara. „Cauzele intrării în insolvenţă au fost criza economică din 2008 care a generat reducerea comenzilor, datorii mari acumulate către bugetul de stat şi instituţiile bancare, managementul defectuos, tehnologia depăşită, ceea ce a generat costuri de producţie mari devenind necompetitivi şi disponibilităţile băneşti reduse“, a spus Emil Gros, reprezentantul firmei Expert Insolvenţa. Datoriile Montana SA se ridică la 9,3 milioane de lei (2,2 milioane euro). Montana avea în urmă cu 20 de ani aproximativ 1.000 de angajaţi, fiind principalul angajator din zona Apusenilor.

Foarte aproape de falimentul oficial este şi Ardeleana SA Alba Iulia, firmă a miliardarului Dorel Tama, urmărit internaţional pentru înşelăciune şi delapidare. Tribunalul Alba a respins la începutul lunii decembrie declararea falimentului şi a menţinut procedura general de insolvenţă. Dorel mTamaş deţine peste 97 la sută din acţiunile Ardeleana SA prin intermediul unei alte societăţi, Cristian Prodimpex SRL Alba Iulia, aflată, de asemenea, în procedură de insolvenţă cu datorii de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

În cazul altor falimente răsunătoare procedurile au fost încheiate iar societăţile au fost radiate. Exemple sunt Ampelum SA Zlatna şi UTEPS SA Alba Iulia. Şi în cazul acestora sumele care nu au mai putut fi recuperate se ridică la milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite