Mariana Chebuţiu este inginer agronom, jurist şi mamă a patru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Chebuţiu a renunţat la agronomie la începutul anilor '90, perioadă tulbure în care spune că inginerii agronomi erau huliţi, consideraţi cei mai înflăcăraţi comunişti. A făcut o a doua facultate şi acum este decanul Colegiului Consilierilor Juridici din Alba.

Profil:
Data naşterii: 1 februarie 1957, localitatea Șomartin, judeţul Sibiu
Educaţie: Facultatea de Știinţe Agricole Cluj Napoca, Facultatea de Drept (Universitatea "Babes Bolyai" Cluj Napoca), doctor în management şi gestiune
Starea civilă: căsătorită, patru copii

Mariana Chebuţiu l-a cunoscut pe viitorul ei soţ în liceu şi de atunci au rămas nedespărţiţi. „Aşa cum un bărbat îşi doreşte să fie aviator, aşa îşi dorea Mircea să devină agronom. L-am urmat şi am făcut amândoi Facultate de Știinţe Agricole din Cluj Napoca. Ne-am căsătorit în studenţie şi când am terminat facultatea eram însărcinată cu al treilea copil. La absolvire aveam doi copii şi jumătate“, spune zâmbind.

Mariana Chebuţiu are patru copii, două fete şi doi băieţi, de care este foarte mândră. Loana, fiica cea mai mare, a terminat două facultăţi - automatizări şi construcţii, aceasta din urmă absolvită în SUA, unde Loana s-a şi stabilit. Radu este avocat, Oana - procuror, iar mezinul Mircea este student în anul doi la Știinţe Economice.

Inginer agronom la CAP Hopârta

După terminarea facultăţii, Mariana Chebuţiu şi soţul ei s-au integrat în producţie la CAP-ul din Hopârta, unde au activat până în anul 1991. „Am renunţat amândoi la meseria de inginer agronom, pentru că imediat după 1989 agronomii erau huliţi, erau consideraţi cei mai înflăcăraţi comunişti. Aveam o gospodărie frumoasă la Hopârta, dar într-o zi ne-au dat foc la garaj şi la toate anexele pe care le aveam“, rememorează cu amărăciune.

A fost cinci ani profesoară la o şcoală din Aiud, perioadă după care s-a înscris la Drept. „Întotdeauna mi-a plăcut Dreptul. Pe când eram la Hopârta, un bun amic, m-a mobilizat să fac această facultate. Îmi aduc aminte că mi-am depus dosarul înainte de 1989, dar trebuia o adeverinţă de la partid, de la primărie, că sunt bună membră de partid. Primarul, cu care aveam veşnice conflicte, a refuzat să-mi dea această adeverinţă şi mi s-a respins dosarul. Aşa că Dreptul l-am făcut mai târziu, în anul 1996 l-am terminat“, povesteşte Mariana Chebuţiu.    

Decan al Colegiului Consilierilor Juridici din Alba

Spune că a avut şansa să câştige prin concurs postul de jurist la Camera de Comerţ Alba, unde s-a şi perfecţionat. „A fost o experienţă foarte dură pentru mine, dar am învăţat foarte multe la Camera de Comerţ Alba“, afirmă Mariana Chebuţiu.

Din anul 2003, de când s-a înfiinţat în judeţul Alba Colegiul Consilierilor Juridici, coordonează activitatea acestei asociaţii non-profit. „Avem în Alba 450 de membri. Am avut şi ne mândrim cu rezultate bune la nivel naţional. Fără lipsă de modestie, pot afirma că la nivelul Uniunii Naţionale a Consilierilor Juridici, Colegiul Consilierilor Juridici din Alba este unul dintre cele mai bune colegii“, precizează jurista.

De altfel, una din marile satisfacţii profesionale le-a trăit în anul 2004, atunci când a fost aleasă decan al Colegiului Consilierilor Juridici din Alba, dar cea mai mare realizare profesională o consideră doctoratul dat în management şi gestiune economică.„Susţinerea doctoratului mi-a creat şi cele mai mari emoţii. Au fost alături de mine toţi cei dragi şi consider acest moment drept cea mai mare satisfacţie profesională“, spune Mariana Chebuţiu.

Nu vă este dor de agronomie ?
M.C.
: Nu ştiu dacă m-aş mai regăsi în această meserie, dar mi-ar place să o mai practic când ies la pensie. Deocamdată, însă, şi să vrei să faci agronomie, nu ai unde, nu ai cum. Am fost nu demult la Hopârta, parcă moare, mor satele. Italienii s-au luptat peste 20 de ani să înfiinţeze asociaţii agricole, iar noi am desfiinţat CAP-urile în câteva luni. La retrocedare cred că a fost marea greşeală, la care se adaugă faptul că statul nu a protejat atunci specialiştii din domeniul agricol.

Ce-i place: „Mi-a plăcut mult să citesc şi să studiez. Toată viaţă am citit şi studiat, fără să ţin cont de nimic, de multe ori. La oameni apreciez în primul rând adevărul şi obiectivitatea“.

Ce nu-i place: „Mă deranjează minciuna. Mă supără mizeria umană, care de multe ori se citeşte pe fizionomia unuia sau altuia. Multă răutate generează persoanele de acest fel, de care, de multe ori, îmi este teamă, deşi n-ar trebui să-mi fie“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite