Mariana Bucerzan, cea mai veche antrenoare de atletism din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Bucerzan este cea mai veche antrenoare din Alba Iulia. Şi-a început cariera ca sportiv la Clubul Sportiv „Unirea“, iar pe 1 iulie 2010 a împlinit 34 ani de când este antrenoare la acelaşi club.

Profil:
Născută la: 27 februarie 1955, Alba Iulia
Studii: Şcoala Superioară de Antrenori, Bucureşti
Stare civilă: divorţată, un copil

A antrenat 34 de generaţii de sportivi şi mulţi dintre aceştia au avut rezultate remarcabile şi au devenit campioni naţionali. „Mi-am adus contribuţia atât cât am putut şi a fost nevoie. M-am implicat cu sufletul pentru că îmi erau foarte dragi copiii. Astăzi generaţiile vechi s-au aşezat la casa lor, dar nu m-au uitat. Îmi creşte inima când sunt căutată foşti elevi de pretudindeni din lume“, a afirmat Mariana Bucerzan.

Pe plan profesional antrenoarea este o femeie împlinită chiar dacă se ghidează după motto-ul „Nu sunt ce par a fi, nu sunt nimic din ceea ce aş fi vrut să fiu“. A debutat în lumea sportului dintr-o întâmplare. „Am început în clasa a V-a cu handbalul la îndrumarea profesoarei de sport. După ce am încheiat ciclul gimnazial am fost admisă la Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan“ unde am continuat cu volei“, a povestit Mariana Bucerzan.

Tot profesoara de sport a convins-o să se înscrie la Clubul Sportiv „Unirea“ din Alba Iulia. „Mi-a insuflat dragostea pentru mişcare. Pentru că eram o fată masivă, mi s-a potrivit cel mai bine aruncarea cu discul şi greutatea“, a afirmat antrenoarea.

După ce a absolvit liceul a decis să urmeze medicina, însă nu a fost admisă. „Îmi doream să devin asistentă. La o facultate de sport nu mă gândisem pentru că nu era“, a povestit Marian Bucerzan.

Şansa a fost însă de partea sa când a aflat întâmplător dintr-un ziar de Şcoala Superioară de Antrenori care tocmai se înfiinţa la Bucureşti. „Era în 1974 şi fără să stau prea multe pe gânduri mi-am îndreptat paşii spre acea unitate de învăţământ, chiar dacă mama nu era optimistă că voi face faţă vieţii tumultoase din Bucureşti“, a povestit antrenoarea.

După doi ani de şcoală, timp în care tânăra sportivă se acomodase şi cu viaţa de bucureştean spunând că este o fire adaptabilă şi sociabilă, a absolvit şi s-a întors acasă. A avut norocul să fie angajată chiar la clubul de la care plecase.

Generaţiile actuale nu mai sunt atrase de sport

A antrenat sute de sportivi, iar în 34 ani de profesie, Mariana Bucerzan simte că generaţiile actuale nu mai sunt atrase şi nu mai pun preţ pe sport. La începutul fiecărui an şcolar antrenoarea ia la rând şcolile din Alba Iulia în căutarea şi selectarea elevilor interesaţi de sport.

„Încep anul cu 50-60 de elevi, iar în primăvară ajung să mai vină la antrenamente cel mult 10 elevi. Precupările nesănătoase, cum sunt internetul şi calculatorul, au luat locul celor sănătoase. Familia este în primul rând responsabilă pentru ceea ce face copilul. Sunt părinţi care preferă să trimită copii de 12-13 ani la aerobic. Nu ţin cont că sportul în aer liber e mult mai sănătos, preferă să dea bani şi să le insufle copiilor tot felul de obiceiuri nesănătoase“, a spus antrenoarea.

De ce credeţi că părinţii nu le insuflă copiilor dragostea pentru sport?
M.B.
: „Unii poate chiar nu sunt conştienţi, în timp ce alţii vor să aibă copii de nota 10 şi au impresia că dacă ar face sport le-ar răpi din timp. Nu este aşa. Toţi copiii care au făcut sport cu mine au făcut facultate. E trist că am copii talentaţi care sunt traşi în jos de alte preocupări sau chiar de părinţi, şi nu fac performanţă, în timp ce copii, nu atât de talentaţi, sunt ambiţioşi şi obţin rezultate neaşteptate“.

Spuneţi-ne câţiva dintre elevii dvs. cu rezultate notabile?
M.B.
: „Din prima selecţie de sport de performanţă din 1976 îmi amintesc de Dumitru Vasiloaie sau Cristian Ilisin, medaliat cu bronz la campinatele naţionale de aruncări. Teodora Anton – arbitră internaţională de fotbal, Ana Rodean, Georgiana Petraş, Claudia Tamaş, Laura Lodroman, Istrate Mădălina şi Suciu Alexandra – medaliate de campionatele balcanice. Ana Maria Groza – multimplă campioană, poate cel mai actual nume în sportul local şi chiar naţional. Sunt foarte mulţi care ar merita amintiţi“.

Ce-i place: „Îmi place să călătoresc şi o fac de câte ori am ocazia. Îmi doresc să văd lumea. Îmi place foarte mult să dansez, să citesc. Mi-am dorit întotdeauna ca atunci câdn voi ajunge la pensie să pot călători şi să răsfoiesc toate cărţile tinereţii mele. Îmi plac lucrurile casnice, simple. Îmi place să cos goblen, cu toate că în ultimul timp n-am mai făcut-o“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii închişi la minte, prefăcuţi sau mincinoşi“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite