Alba Iulia: Maria Vintilă desenează portete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Vintilă desenează şi pictează portrete. Îşi vinde lucrările iubitorilor de artă şi îşi doreşte să lucreze în străinătate pentru a primi aprecierea meritată.

Profil:
Data şi locul naşterii: 30 martie 1990
Studii: Facultatea de design de produs din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara
Stare civilă: necăsătorită

La 3 ani o ruga pe sora ei mai mare să o ajute să deseneze oameni, mai exact fete. A exersat ani de zile pe caietele şi revistele care îi cădeau în mâini pentru ca apoi să devină conştientă că are talent. Primii care şi-au dat seama că Maria are înclinaţie spre artă au fost părinţii şi educatoarea. „Educatoarea a fost cea care spunea că mă pricep la desen mai bine decât ceilalţi copii. Pe clasa a III-a tata m-a luat de mână şi m-a dus la un curs de desen unde am învăţat şi primele tehnici“, şi-a amintit tânăra pictoriţă.

image

Autoportet realizat de Maria Vintilă

Preferă culorile tari

De-a lungul timpului a desenat de la natură moartă până la peisaje şi icoane, însă Maria se dedică aproape exclusiv portretelor. „Îmi place cel mai mult să desenez portrete, fie în creion fie în culoare. Asta m-a atras de mică“, a spus artista. Cele mai multe portrete le realizează după poze şi astăzi are chiar comenzi pentru astfel de desene. „Celor care vin la mine cu doleanţe pentru vreo lucrare le spun de la început că nu desenez peisaje. Pur şi simplu nu simt. Cele mai multe comenzi le am pentru portretele în creion“, a afirmat Maria.

La 10 ani a obţinut locul I pentru lucrările sale prezentate în tabăra de pictură de la Homorod, iar la 13 ani participa la prima expoziţie. De atunci lucrează neîntrerupt şi a realizat zeci de lucrări pe care le-a expus inclusiv în Timişoara. La un tablou lucrează foarte mult la detalii cărora le acordă atenţie sporită. În funcţie de starea de spirit pe care o are, preferă fie creionul, fie culorile.

„Am perioade când desenez foarte mult, iar alte dăţi prefer să pictez. Depinde de cum simt. Pot să mă apuc de un tablou , iar în timp ce lucrez la acesta să îmi vină alte idei şi să îl abandonez temporar pentru altă lucrare. Pot lucra la un tablou de la câteva zile la câteva luni“, a spus artista. Preferă culorile tari şi scoate în evidenţă efectele. „În ultimul timp folosesc foarte mult negru şi îmi place să evidenţiez efectele“, a precizat Maria.

image

Studentă la Timişoara

Pictura a atras-o din copilărie, însă Maria Vintilă a reuşit să îşi umple viaţa în mod echitabil: şcoală, familie, distracţie. La cei 20 de ani, tânăra este studentă în anul II la Facultatea de design de produs la Timişoara. „Am ales această facultate tocmai pentru a păstra legătura cu arta într-o oarecare măsură, asta după ce am urmat un liceu normal din Sebeş pentru a avea mai multe opţiuni pe viitor“, a spus pictoriţa. Pe viitor aceasta este hotărâtă să-şi încerce norocul peste hotare. „Cred că dincolo mi se va acorda mai mult credit, iar munca îmi va fi apreciată la un nivel superior faţă de România“, a afirmat Maria Vintilă.

Crezi că românii apreciază arta?
M.V.:
„Cred că există o lipsă de cultură destul de mare în acest sens. O văd în fiecare zi la oamenii care îmi vizualizează lucrările, unii le apreciază şi sunt conştineţi de munca depusă, dar şi de realizare, pe când alţii nu văd mai mult decât o foaie de hârtie sau o pânză. Am decis să le vând doar de două luni pentru a-mi putea achiziţiona materialele necesare realizării lucrărilor, iar de atunci am văzut diverse reacţii. Oricum sunt oameni care îmi dau comenzi de tablouri şi acesta este un răspuns pozitiv la toată munca depusă“.

Ce pasiuni mai ai pe lângă desen?
M.V.:
„Muzica şi machiajul. Cânt în corul Şcolii Nr. 2 din Sebeş de câte ori vin la Sebeş şi au loc repetiţii. Mă relaxează şi îmi oferă satisfacţie. Singură nu aş îndrăzni să păşesc pe scenă în acest sens. Iar machiajul este o altă pasiune a mea în care sunt tentată să investesc. Mă gândesc să urmez un curs pentru a deveni persoană autorizată“.

Ce-i place: „Îmi plac foarte mult animalele şi copii. Îmi plac persoanele vesele, optimiste şi deschise cu care se poate discuta şi glumi în egală măsură. Îmi plac filmele de la comedii până la cele romantice, muzica clasică şi rock“.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac persoanele care mint pentru că de obicei de la acestea pornesc multe probleme. Nu-mi place iarna mohorâtă, Nu-mi plac persoanele materialiste. Nu-mi place mantalitatea românilor din multe puncte de vedere, consider că sunt prea limitaţi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite