Alba Iulia: Portret. Florin Mărginean şi-a făcut singur un tractor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialist în mecanică agricolă, dar şi în domeniul vitivinicol, Florin Mărginean este omul care a reuşit să aducă în Alba reprezentanţi ai producătorilor de vinuri din întreaga Europă.

Originar din satul Biia, localitate aflată în splendida zonă a Târnavelor, Florin Mărginean este tipul de om căruia îi place lucrul bine făcut, pentru că pune suflet în tot ceea ce face, calităţi caracteristice, de altfel, oamenilor de pe meleaguriele din care se trage.

„Din inginer poţi să faci orice“


Absolvent al Facultăţii de Mecanică Agricolă din Braşov, Florin Mărginean e de părere că din inginer poţi să faci orice, dar cu o condiţie: ca să-i ceri ceva unui om, trebuie mai întâi să ştii ce. „Când lucram la Sânmiclăuş, aveam uneori probleme cu mecanicii. Mi-a zis unul odată – «Fugi domne de aici! Ce ştii mata acum, eu ştiam în urmă cu o sută de ani». După ce a înţeles cum stau lucrurile în privinţa mea, şi-a schimbat opinia”, povesteşte Florin Mărginean zâmbind.

Pentru a argumenta faptul că inginerul poate sta de vorbă cel puţin de la egal la egal cu orice mecanic sau meseriaş în utilaje agricole, e destul să precizăm că are un tractor făcut „de la cap la coadă“ chiar de dânsul.

Teză de doctorat despre filtrarea vinurilor


Interesant este că Florin Mărginean stăpâneşte, în afară de mecanica agricolă, şi domeniul vinificaţiei. Lucrează în prezent la o teză de doctorat despre filtrarea vinurilor, teză despre care spune că o va finaliza în curând.
„Am lucrat în vinificaţia primară a strugurilor. Aici ai satisfacţii pe termen scurt, spre deosebire de oenologi, unde aştepţi aproximativ 15 ani până să ai rezultate“, spune Florin Mărginean.

Una din marile satisfacţii ale sale în domeniul vinificaţiei este faptul că, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba, a avut o mare contribuţie în aducerea A.R.E.V. (Adunarea Regiunilor Europene Vitivinicole) în judeţul Alba. „Doi ani şi jumătate am muncit ca să aduc A.R.E.V. la Alba Iulia. Am încercat şi am reuşit să aduc reprezentanţi ai producătorilor de vinuri din toată Europa la noi acasă, să vadă cine suntem cu adevărat. Avem ce spune ca popor, avem tradiţii, avem cultură“, afirmă Florin Mărginean.

Cântă la chitară din repertoriul „Beatles“

Puţină lume ştie, însă, despre inginerul de pe Târnave că una din marile sale pasiuni este chitara, pe care a descoperită din clasa a V-a. Cântă la chitară de fiecare dată când găseşte timp liber, în special din repertoriul formaţiilor „Beatles“, „Pasărea Colibri“ sau a cunoscuţilor rapsozi Alexandru Andrieş şi Tudor Gheorghe.

„Chitara este refugiul şi relaxarea mea. Mă descarc şi mă încarc în felul acesta. Fără a exagera, mă consider, ca şi chitarist, undeva între mediu şi bun“, ne destăinuie Florin Mărginean.

De unde pasiunea pentru vinuri?
F.M.: „Orice locuitor din bazinul Târnavei Mici, mai exact din satul Biia de unde vin eu, are pasiunea pentru vin în gene. Nu pot să am în gene altceva decât ceea ce au avut înaintaşii mei, de aceea mi-am ales şi ca lucrare de doctorat vinurile. Nu sunt omul care să contrazică tradiţia. Tradiţia trebuie respectată, iar originea nu ai cum să ţi-o negi. Ar fi păcat. Am învăţat asta de la părinţii mei şi mă mândresc cu rădăcinile mele.

Aveţi două fete. Cum le vedeţi viitorul ?
F.M.
: „Cred că generaţia copiilor mei se va apropia de ceea ce trăieşte Europa Occidentală, iar cea a copiilor copiilor mei va trăi într-o Românie civilizată, la acelaşi nivel de trai ca în ţările dezvoltate ale Europei. Suntem în Uniunea Europeană şi e un lucru foarte bun, dar trebuie să ne ferim însă de ceea ce ne ferim şi în viaţă, adică de excese.“

Ce-i place: „Îmi place administraţia pentru că cu cât pătrunzi mai mult în acest univers vast îţi dai seama de neştiinţa ta şi ipocrizia unora care se dau mari. E un univers complex şi care făcut bine poate influenţa în bine viaţa oamenilor. Asta îţi dă şi ţie ca om în acest domeniu de satisfacţie. Îmi place chitara şi muzica, de la Mateo Carcassi până la Beatles şi Pasărea Colibri.“

Ce nu-i place: „Nu-mi plac oamenii care nu îşi ţin cuvântul. Nu suport ipocrizia, făţărnicia, minciuna. Nu accept aşa ceva. Mă deranjează să mă înţeleg cu cineva ceva ca apoi acea persoană să nu îşi ţină cuvântul. Nu-mi place faptul că nu sunt promovaţi oamenii de valoare şi de cuvânt. Bunul simţ ar trebui promovat mai mult“

Profil:
Data naşterii: 28 februarie 1968, Blaj
Studii: Masterat în Optimizare Sistemelor Tehnologice din Industria Alimentară; Doctorand cu tema „Filtrarea vinurilor“, ultimul an, la Universitatea Transilvania din Braşov
Stare civilă: căsătorit, 2 fete

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite