Portret. Marcel Lăpăduş are diplomă de maestru în arta culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Lăpăduş este un bucătar recunoscut în Alba Iulia
Marcel Lăpăduş este un bucătar recunoscut în Alba Iulia

Bucătar-şef la o mare companie de mezeluri, Marcel Lăpăduş se poate lăudă cu o experienţă de peste 28 de ani în domeniul culinar. Acesta este membru al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, asociaţie recunoscută pe plan mondial.

Profil:
Născut la : 6 iulie 1960, Alba Iulia
Studii: Maestru în arta culinără
Familie: căsătorit, doi copii

Marcel Lăpăduş deţine din anul 1998 diploma de maestru în arta culinară, fiind şi singurul bucătar din Alba Iulia care are această certificare profesională.

A furat „secrete“ culinare de la bunica

În copilărie, era mereu îm preajma bunicii, fiind fermecat de gustul bucatele pe care aceasta le punea pe masă. „O moştenesc pe bunica mea. Ea este cea de la care am luat foarte multe reţete. Gătitul este o artă, este o meserie care mai mult se fură decât se învaţă“, a spus Marcel Lăpăduş.

Reţeta sa preferată, furată de la bunica, este rasol de găină cu sos de vişine şi pireu de cartofi. În perioada satisfacerii stagiului militar a urmat un curs de bucătar la Vatra Dornei. De-a lungul timpului a fost bucătar la mai multe restaurante ori hoteluri din Alba Iulia. „Din păcate, au fost şi momente în care am fost departe de casă. Timp de aproximativ şapte ani am coordonat activitatea la cantina de la Dobra, de pe Valea Sebeşului. Am petrecut alţi 10 ani la Geoagiu Băi, unde am fost bucătar-şef la un hotel“, a mai spus albaiulianul.

Acesta a intrat în contact şi cu bucătăria franceză. De asemenea, în 1997 a participat la un concurs gastronomic, la secţiunea „desert“, la Montpellier, din Franţa, unde a preparat clătite tradiţionale româneşti, cu diferite compoziţii.

Ingredientul esenţial: sufletul

Marcel Lăpăduş este de părere că poţi să găteşti cele mai spectaculoase preparate din lume, dar acestea vor fi fără gust dacă nu gătite din suflet. „Orice mâncare iese bună dacă pui puţină sare şi piper, dar dacă pui şi suflet, gustul este deosebit. Cea mai mare încântare pentru mine este atunci când mâncarea pe care o pun în farfurie este savurată din priviri de către cei pentru care gătesc“, mai spus bucătarul-şef.

Acesta are acasă o întreagă bibliotecă cu cărţi de bucate şi reţetare. Cea mai mare masă pe care a pregătit-o a fost pentru 1.500 de persoane. A gătit pentru diverse personalităţi, printre care generalul Vasile Milea sau fostul preşedinte, Ion Iliescu.

Afacere de familie

Anul trecut, în primăvară, Marcel Lăpăduş a decis ca împreună cu familia să pună pe picioare propria afacere. „Am deschis fast-food-ul Natanya, iar ulterior ne-am axat şi pe servicii de catering. Toate produsele sunt pregătite în bucătăria noastră, nu folosim produse congelate sau semipreparate. Iar faptul că am reuşit să avem clienţii fideli în aceste vremuri de criză economică, nu poate decât să certifice calitatea preparatelor“, a mai spus maestrul bucătar. Pentru catering, acesta oferă un meniu complet, la doar 9 lei.

Vreţi să recomandaţi o reţetă cititorilor noştri?
M.L.: „Am o reţetă specială, tradiţională şi pe lângă faptul că e gustoasă, este foarte sănătoasă. Pentru tochitura de pui cu mămăligută şi iaurt (4 porţii) e nevoie de 600 gr. pulpă pui dezosată, un ardei gras şi unul iute, două cepe, doi căţei de usturoi, 50 ml ului, o legătură de verdeată, un vârf de boia de ardei, 300 gr. de mălai şi un borcan de 800 gr. de iaurt sau covăsit. Pulpele de pui se taie mărunt, după care se călesc în uleiu încins. La jumătatea timpului de prăjire, adăugăm ardeiul şi ceapa tăiate cubuleţe, condimentele, iar la urmă, usturoiul pisat şi boia de ardei. Se lasă pe foc maxim 15 minute. Se prepară separat mămăliguţa. Se serveşte împreună cu tochitura, la care, în loc de murătură, se adaugă iaurtul sau covăsitul. Se decorează cu verdeaţă“.

Ce-i place: „În primul rând îmi place meseria mea. Fac acest lucru cu pasiune, altfel nu rezistam atât timp, deoarece se întâmplă ca uneori satisfacţiile materiale să nu fie pe măsură. Îmi place să fiu corect, cu toate că nu am avut parte de acelaşi tratament întotdeauna. Îmi place să îmi ştiu familia aproape. Sunt un împătimit al fotbalului“.

Ce nu-i place: „Nu îmi place să mint. În primul rând să nu minţim noi, iar dacă alţii fac acest lucru, până la urmă se află, e ca şi în proverb – minciuna are picioare scurte. Nu suport incorectitudinea, indiferent de natura acesteia. Nu îmi place că nu se mai pune accent pe bucătăria noastră tradiţională, mulţi se lasă furaţi de cea occidentală. Cred că doar ungurii şi francezii ne pot întrece la bucătărie“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite