Manifestul pentru Unire, prezentat la Congresul Spiritualităţii Româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din 38 de ţări participă, astăzi şi mâine, la Alba Iulia, la cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti. Reprezentanţii românilor din Republica Moldova vor unirea cu România până în 2012. Peste 250 de români din diaspora sunt prezenţi la eveniment.

Manifestarea este organizată în fiecare an în prejma Zilei Naţionale şi pune în discuţie problemele cu care se confruntă românii din întreaga lume. Tema centrală de dezbatere este „Europenizarea României şi Românii Europeni“.

Trei secţiuni de dezbatere

Lucrările se desfăşoară, de asemenea, pe trei secţiuni diferite: Românii de pretutindeni în căutarea legii care să-i confirme, Bătălia lui Grigore Vieru şi schimbările din Basarabia – prezent şi viitor şi Alba Iulia, simbolul recuperării Daco-României şi al unităţii tuturor românilor.

Mihai Prepeliţă, poet, artist plastic şi jurnalist din Republica Moldova, a participat la fiecare reuniune a Congresului Spiritualităţii Româneşti.. „De fiecare dată avem un vis, şi suflarea noastră nu ar avea nici un preţ şi nici o valoare dacă nu ne-am uni la Alba Iulia pentru a elabora o strategie a reîntregirii neamului şi a reîntregirii ţării. Eu fiind bucovinean, m-am aflat 12 ani în Basarabia, 30 de ani în Rusia, mă preocupă problema românilor din spaţiul ex-sovietic. Avem români în toate regiunile importante ale Rusiei. Viitorul ne aparţine. Poate e un gând fantastic dar sper ca în 2012 la 200 de ani de la răpirea Basarabiei să ne vedem toţi împreună“, a spus Mihai Prepeliţă. De altfel, recentele schimbări politice din Republica Moldova au făcut ca acest subiect să domine congresul de la Alba Iulia.

Propunere de comisie guvernamentală

Printre cei care au luat cuvântul la deschiderea lucrărilor a fost şi Nicolae Dabija, preşedintele Formului Democrat al Românilor din Republica Moldova. Acesta a citit de la tribună o declaraţie pe care a numit-o „Manifestul pentru Unire“. „Am propus crearea unei comisii moldo-română la nivel guvernamental, care să se numească Comisia România - Republica Moldova, de lichidare a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. Vrem să înceapă să funcţioneze către sfârşitul acestui an, pentru ca în anul 2012 să reuşim să fim ceea ce am fost înainte. Nu trebuie să aşteptăm ca alţii să ne facă dreptate, dreptatea trebuie să ne-o facem noi“, a spus Nicolae Dabija.

Sunt prezenţi la Alba Iulia aproximativ 250 de reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din diaspora. Lucrările vor continua azi după-amiază pe secţiuni şi mâine dimineaţă în plen.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite