Mănăstirea Râmeţ şi Cheile Râmeţului atrag anual mii de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea Râmeţ şi Cheile Râmeţului sunt două dintre obiectivele turistice care atrag anual mii de turişti din ţară şi străinătate. Destinaţia perfectă pentru un concediu pe timp de vară.

Cheile Râmeţului reprezintă cel mai mare obiectiv natural din Munţii Trascăului şi un obiectiv turistic deosebit din Munţii Apuseni. Au fost declarate rezervaţie naturală complexă în anul 1969. Zona este străbătută de pârâul Rămeţ care în apropiere de oraşul Teiuş se varsă în Mureş.

Între vârfurile Trascău, Urmezu şi Vulturilor, pârâul Rămeţ formează un sector de chei, pe o lungime de 1km.

image

Curtea mănăstirii

În acest cadru natural deosebit se află Mănăstirea Râmeţ, cea mai veche mănăstire din Ardeal, atestată documetar în secolul XIV (anul 1376). Lăcaşul este situat la 18 km de Teiuş, 34 km de Alba Iulia. Biserica nouă are două hramuri „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, iar biserica veche are hramul „Sfântul Gheorghe”.

Loc de pelerinaj şi relaxare

Mănăstirea a devenit pe parcursul anilor locul unde turiştii pot vedea de la arhitectura românească desprinsă de influenţele gotice,  până la picturile vechi de mare valoare în istoria artei medievale româneşti.Sub altarul vechii biserici se află un izvor de unde turiştii pot lua apă în orice moment al zilei. În interiorul mănăstirii mai pot fi vizitate muzeul cu numeroase obiecte vechi, tablouri, icoane şi chiar şi o colecţie etnografică, dar şi diferite secţii de covoare, broderie, tricotaje, brutărie, şcoală şi bibliotecă.

image

Biserica nouă de la Râmeţ

Mănăstirea este locul a numeroase simpozioane, iar covoarele ţesute sau persane, broderiile şi veşmintele preoteşti brodate cu fir de aur şi argint sunt cunoscute în ţară şi în străinătate. Cazarea turiştilor se face indiferent de sezon în cadrul mănăstirii gratuit sau în satul de vacanţă unde tarifele variază între 60 şi 100 lei.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite