Lucrări de restaurare finalizate la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Au costat 1,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a recepţionat marţi lucrările de restaurare a faţadelor la Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic şi de reabilitare generală a Sanctuarului şi Corului la Catedrala “Sfântul Mihail”. Au participat reprezentanţi ai Arhiepiscopiei, Ministerului Cutlurii, Direcţiei Judeţene de Cultură şi Primăriei Alba Iulia.

Monumentele istorice au fost restaurate ca urmare a unei finanţări a Ministerului Culturii în valoare totală de 5,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro). Faţadele Palatului Arhiepiscopal Romano-Catolic au fost restaurate de firma Harbau Miercurea Ciuc, în baza proiectului tehnic realizat de Arh Service Guttman&Co Sibiu. Costul investiţiei a fost de 1,38 milioane de lei.

Aceeaşi firmă a executat şi lucrările de reabilitare generală a Sanctuarului şi Corului la Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” în baza proiectului elaborat de Atelier FKM Cluj-Napoca, valoarea acestora, incluzând şi iluminatul interior, fiind de 4,3 milioane de lei.

image

„S-a încercat păstrarea formelor şi arhitecturii iniţiale, iar pe parcursul lucrărilor, care au durat 2 ani de zile, s-au făcut descoperiri arheologice şi arhitectonice importante. În faţa Palatului Arhiepiscopal s-a descoperit fundaţia unei biserici datând probabil din secolele X – XI. Pe faţada uneia dintre imobilele din curtea interioară s-au găsit arcadele geamurilor din perioada Renaşterii, sec. XVI“, a spus inginerul Gabriel Teleki.

Arhitectul Arnold Macalik a afirmat că aceste lucrări sunt primele din ultimul secol realizate la Catedrală, la un asemenea nivel de anvergură şi finanţare. Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei, în viitorul apropiat se intenţionează realizarea altor lucrări, cum ar fi eliberarea accesului spre turnul de sud şi a boltei de intrare în clădirea princiară.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite