120 de lei pe an pentru un loc de parcare în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuri de parcare vor fi închiriate cu 10 lei pe lună, iar plata se face în avans pe un an. Acestea vor fi ocupate pe baza principiului „primul venit, primul servit“. În ultimii doi ani, în Alba Iulia au fost amenajate peste 10.000 de locuri de parcare de reşedinţă.

Consilierii locali au aprobat ieri modificarea regulamentului de funcţionare a parcărilor publice de reşedinţă aflate pe raza municipiului Alba Iulia. Pentru atribuirea locurilor de parcare va fi înfiinţată o comisie formată din trei reprezentanţi ai primăriei, trei consilieri şi un reprezentant al asociaţiilor de proprietari.

Cereri depuse la Registratură

Pentru a fi luate în calcul, cererile de închiriere a unui loc de parcare vor trebuie depuse la sediul primăriei, departamentul Registratură. Listele întocmite de asociaţiile de proprietari sunt doar informative. „Sunt destul de mulţi oameni care vor să-şi închirieze un loc de parcare. Am întocmit deja liste. Până acum s-au înscris în jur de 60 de persoane. Mi se pare o idee bună, iat taxa este una modică“, a spus Victoria Drâmbărean, administratorul Asociaţiei de proprietari Transilvania.

Flavius Şerban este unul dintre albaiulienii care vrea să închirieze spaţiul de parcare. „Fiecare cu locul său. Cu siguranţă se vor isca certuri şi vor fi revoltaţi cei care vor rămâne fără loc şi trebuie să parcheze pe trotuar, şi cei cu maşinile de firmă“, a spus albaiulianul în vârstă de 33 de ani. „Consider că există riscul ca şi atunci când îţi plăteşti locul, când de întorci acasă de la serviciu, să fie ocupat de o altă maşină. Ar trebui aplicate amenzi“, a spus Vasile Barta, 47 de ani.

Un loc pe apartament

Termenul de înscriere este de o săptămână din momentul în care Primăria Alba Iulia face publică data de demarare a procedeului de închiriere. „Cererile vor putea fi depuse la finalul lui martie sau după Paşti. Nu s-a stabilit încă. Mai trebuie marcate şi numerotate unele spaţii“, a spus Mihai Pripon, consilierul juridic al Primăriei Alba Iulia.

Locurile de parcare se vor repartiza conform principiului „primul venit, primul servit”.  Acestea se vor închiria cu 10 lei pe lună, iar plata se face în avans pe un an, respectiv 120 lei. Fiecare apartament are dreptul la un singur loc de parcare.

Firmele pot deţine loc de parcare doar dacă au sediul într-un apartament din respectiva zonă. De asemenea, locurile de parcare folosite de magazine pentru aprovizionarea vor fie marcate şi se va respecta un program strict pentru a nu bloca spaţiul.

Peste 11.000 de locuri de parcare

Până la data de 1 februarie 2010, în Alba Iulia au fost amenajate 10.492 de locuri de parcare situate între blocurile de locuinţe. „Sunt cuprinse într-un proiect de reparaţii capitale amenajarea în oraşul de jos a încă 457 de locuri, iar pe strada Biruinţei şi Mureşului, alte 288“, a spus Claudia Cânţa, inspector la Serviciul de Investiţii al Primăriei Alba Iulia.

Prin închirierea acestor locuri de parcare, la bugetul local, ar intra anual suma de aprovimativ 1.300.000 lei. Banii ar putea fi folosiţi pentru amenajarea unor parcări cu lift, după modelul celor existente în Bucureşti.

„Am fost să văd parcările supraterane din Cluj-Napoca şi cele cu lif din Bucureşti. În viitor, luăm în calcul parcările cu lift. Deşi sunt mai scumpe, 12-13.000 euro de loc, avem soluţia financiară de a fi plătite doar din 2012. Sunt chirii ceva mai mari, dar vor fi doritori care să-şi ştie maşina în siguranţă. Ce este trist pentru noi, e că nu prea avem spaţiu pentru parcările clădite“, a spus Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite