Locuitori îngroziţi de oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala termică numărul 9 a devenit adăpost pentru oamenii străzii
Centrala termică numărul 9 a devenit adăpost pentru oamenii străzii

Locatarii din zona străzii Poligonului, din cartierul Cetate, sunt nemulţumiţi de faptul că o centală termică dezafectată a devenit adăpost pentru boschetari. Oamenii se plâng de mizerie şi de faptul că nu se simt în siguranţă în preajma persoanelor fără adăpost.

Din 2006, locatarii străzii Poligonului aşteaptă ca fosta centrală termică numărul 9, actualmente nefuncţională, să fie refăcută. Între timp, clădirea nu mai are geamuri şi a devenit adăpost pentru oamenii străzii, în special după  trecerea iernii. „E dezolant să vezi lângă casa ta o astfel de clădire. În plus, e mizerie. Aş prefera să o dărâme şi să mai facă locuri de parcare“, a spus Ioan Florea, de 58 ani, locuitor într-un apartament din apropierea centralei.

„Am vorbit la asociaţia de proprietari de nenumărate ori să se ia măsuri. Nu îmi place să îmi las copiii la joacă în faţa blocului ştiind că aici e plin de beţivi şi de boschetari. Nu înţeleg de ce e atât de complicat să dea clădirea cuiva sau să o dărâme pur şi simplu“, a spus şi Eugenia Petru, de 36 ani, casnică.

boschetar 2

Fără garaje

Problema locatarilor din zonă a fost ridicată şi la ultima întrunire a administratorilor asociaţiilor de proprietari cu conducerea Primăriei Alba Iulia. „Oamenii vin la asociaţie şi se plâng de centrala termică, de faptul că adăposteşte vagabonzi şi nu este folosită în scopuri utile. Au cerut să li se ofere posibilitatea construirii unor garaje în locul acesteia“, a afirmat Adriana Oargă, administratorul asociaţiei de proprietari „Apulum 22“. Conducerea primăriei a respins solicitarea privind amenajarea garajelor.

„În niciun caz, centrala nu va fi transformată în garaje! Nu mai dăm nicio centrală până nu avem certitudinea că va fi bine“, a spus primarul Mircea Hava. Acesta susţine că primăria va fi mai atentă cui va da în folosinţă aceste spaţii, după ce mai multe contracte similare au fost reziliate. Cert este că au trecut patru ani de când această centrală dezafectată a fost dată spre folosinţă Asociaţiei Handicapaţilor Fizic, care nu şi-au dus la îndeplinire sarcinile prevăzute în contract.

image

Fără soluţie

„Conducerea primăriei, administratorul acestor centrale termice, a stabilit un termen maxim de doi ani, în care contractanţii au obligaţia să îşi justifice solicitarea prin activităţile derulate în aceste clădiri. Dacă în doi ani nu s-a respectat contractul şi nu s-a făcut nimic concret, spaţiul este preluat din nou de primărie“, a declarat Mihai Pripon, funcţionar în cadrul instituţiei.

Deşi au trecut patru ani de la semnarea contractului cu asociaţia, hotărârea a fost revocată, iar contractul reziliat abia luna trecută. „Pe măsură ce identificăm o sursă de finanţare, valorificăm aceste centrale, însă există nişte condiţii. În acest moment, pentru centrala termică numărul 9 nu avem nicio cerere. Rămâne de văzut ce se va putea face aici“, a explicat Crina Iacob, director al Direcţiei de Programe din cadrul Primăriei Alba Iulia.

La momentul actual în Alba Iulia doar 2 centrale termice mai funcţionează din totalul celor 30 care au existat în oraş, 18 fiind date în folosinţă unor instituţii sau ONG-uri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite