Alba Iulia: Locatarii îşi izolează locuinţele pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Locatarii îşi izolează locuinţele pe cont propriu
Alba Iulia: Locatarii îşi izolează locuinţele pe cont propriu

Programul de reabilitare termică nu îi „încălzeşte” pe albaiulienii care preferă să îşi izoleze singuri locuinţele. Bani strânşi mână de la mână în urma deciziilor luate la nivelul locatarilor reprezintă o strategie sigură spre reducerea cheltuielilor la întreţinere.

Datele Primăriei municipiului Alba Iulia arată că la momentul de faţă există 169 de cereri de reabilitare a blocurilor venite din partea asociaţiilor de proprietari. Dintre acestea doar nouă blocuri au documentaţia întocmită complet până la stadiul de Studiu de fezabilitate, aceasta fiind transmisă către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, unde totul e tăcere.

Niciun bloc nu a fost reabilitat


De la debutul programului, în Alba Iulia niciun bloc nu a fost rebilitat în cadrul acestuia, proprietarii alegând să îşi izoleze termic locuinţele pe cont propriu. Costurile de reabilitare diferă mult de la un apartament la altul, în funcţie de anul construcţiei, de materialele utilizate sau de structură.

Pentru un apartament standard de două camere, dintr-un bloc cu 10 etaje costurile sunt estimate de către reprezentanţii primăriei în jurul sumei de 10.000 lei, adică aproape dublu în condiţiile în care imobilul respectiv a fost cuprins în programul naţional de reabilitare termică a clădirilor. Suma se împarte la trei, proprietarul plătind doar circa 20 la sută, restul cheltuielilor fiind suportate, de consiliul local şi bugetul de stat.

Facturi mai mici şi investiţii meritate


În mod firesc reabilitarea termică impune intervenţii diverse, izolaţii interioare şi exterioare, contorizare, vopsele de faţadă, tâmplărie nouă şi multe altele, însă locatarii se conformează bugetului de care dispun. Astfel cele mai frecvente lucrări pentru care oamenii plătesc sunt cele de izolare exterioară. La fel au procedat şi locatarii unui bloc cu două scări şi patru etaje de pe strada Nicolae Titulescu din centrul Albei Iulia. 24 de familii au simţit astă iarnă diferenţe la facturile care au scăzut cu aproape jumătate.

„Lucrările ne-au costat 3.400 lei de familie. A meritat să facem un efort financiar pentru că facturile aproape s-au înjumătăţit. Dacă făceam lucrările prin program ne-ar fi costat 13.500 lei de apartament sumă din care statul şi primăria ar fi plătit cam 7.000 de lei, restul noi”, a explicat Paraschiva Nicolescu, o pensionară de 81 ani.  Iarna care urmează nu îi sperie de fel pe albaiulienii care au investit în reabilitarea termică. 

„Investiţia a meritat din plin. Acum plătesc facturi cu 30-40 la sută mai puţin. O să îmi recuperez investiţia în aproximativ 5 ani”, a declarat Nicu Ionaşcu, 33 ani, un locatar al unui bloc din centrul municipiului Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite