EXCLUSIV Limbaj de angajator italian: „curva romena” şi „porca miserabila”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fostă muncitoare de la singura fabrică cu peste 50 de angajaţi din Abrud  descrie un tablou sumbru al locului de muncă. „Porca miserabila“ sau „curva romena“ sunt expresii auzite de angajate de zeci de ori în cursul unei zile. Dezvăluirile vin la câteva zile după ce şefa de personal de la Filatura de Bumbac s-a sinucis pentru că nu i-a fost acceptată demisia.

Una dintre angajatele de la Filatura de Bumbac din Abrud, care nu a mai suportat  stresul de le serviciu, este Maria Coniag, în vârstă de 41 de ani. Atmosfera de la serviciu şi salariile mizere de fabrica de confecţii, singura cu peste 50 de angajaţi din Abrud, au ieşit la iveală după ce Mihaela Truţă, fosta şefă a serviciului de resurse umane, s-a sinucis. 

Maria Coniag a demisonat în 10 septembrie 2009. A lucrat la Filatura de Bumbac de când au venit italienii, în 1999. „Până anul acesta nu a fost rău. Luam şi nouă milioane de ei pe lună şi nu se purtau aşa de rău cu noi. Ne plăteau şi orele suplimentare”, a spus Maria Coniag.

Lua medicamente ca să poată rezista

Toate acuzele ei sunt îndreptate împotriva Brigidei Guarise, acţionar al societăţii, care a venit în fabrică la începutul anului. „Nu a fost atât problema banilor, cât a stresului. Venea în spatele nostru şi urla la noi tot timpul. Din «porca miserabila» nu ne scotea toată ziua”, a afirmat Maria Coniag.

Femeia susţine că normele de lucru erau modificate de Brigida Guarise în timpul zilei de lucru în aşa fel încât să nu poată fi făcute. „Zbiera tot timpul. Venea dimineaţă şi ne dădea normă. De exemplu, să facem 20 de haine pe oră. Dacă vedea că te apropii să termini îţi mărea la 30 sau 40 de haine. Îţi dădea o normă care să nu se poată facă şi ca să ne poată tăia din salariu. Oricum mai mult de patru milioane nu luam. Nu am mai rezistat şi mi-am dat demisia. În ultima vreme trebuia să iau medicamente ca să pot rezista”, a completat fosta angajată a fabricii.

„Sunt convinsă că de la stres s-a sinucis Mihaela“

Maria Coniag ne-a povestit şi despre o metodă originală a italienilor de a scăpa de angajaţii care îşi luau concediu medical. „Eu am lucrat mulţi ani la serviciul de lansare. După ce am avut un concediu medical m-a schimbat la maşini. Nu am lucrat niciodată la maşini şi nu am avut îndemânare. Nu că nu vroiam să lucrez, dar nu am putut să fac norma ca o femeie care a lucrat 10 ani“, a precizat aceasta.

Despre sinuciderea fostei sale colege spune sigur că are legătură cu serviciul.  „Sunt convinsă că de la stres s-a sinucis Mihaela. Tot timpul o chema în secţie şi striga la ea. Pe această femeie am văzut-o ca foarte echilibrată şi statornică. Nu trebuia să moară un om ca să se rezolve ceva“, a mai spus Maria Coniag.

La controlul efectuat de ITM Alba, luni, la fabrica din Abrud, s-a descoperit că Brigida Guarise lucra fără contract de muncă legal încheiat. S-a dat doar o amendă în valoare de 1.500 de lei. Amenda totală dată societăţii a fost de 10.500 de lei.

Brigida Guarise şi ceilalţi patroni italieni au refuzat să comenteze acuzaţiile fostei  angajate. „Ceea ce se lucrează peste program se plăteşte conform normelor legale. În privinţa stresurilor, este problema fiecăruia cum se simte de stresat”, a spus Ilie Crişan, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii.


Foto: Fluturaşul de salariu al unei angajate de la Filatură arată suma primită – 399 de lei.

image

„Nu ştiu cât o să mai rezistăm în condiţiile acestea”

Dana, o muncitoare care a insistat să nu îi fie dezvăluită identitate, lucrează şi în prezent la Filatura de Bumbac. Are doi copii, iar soţul este şomer. „Am doi copii de crescut şi depind de salariul ăsta. Soţul meu este şomer de la Energo Mineral.
A luat ultimii bani în ianuarie, cinci milioane de lei. Trebuie să resist, că altceva nu găsesc de lucru în Abrud. Este un oraş mort”, a spus Dana. Femeia a precizat că au  făcut reclamaţii la ITM şi la Protecţia Consumatorului în legătură cu situaţia de la fabrică, dar nu s-a rezolvat nimic.

O colegă a acesteia, Mariana, este de acord să ne arate „fluturaşul“ de salariu. Valoarea reţinerii din salariu este de 337 de lei, aproape egală cu restul de plată, 399 lei. „Ne tratează mai rău ca animalele. «Curva romena» ne spune tot timpul. Ne dă normă dublă faţă de anul trecut, iar banii sunt mult mai puţini. Ne dă pauză de masă 15 minute pe care trebuie să le recuperăm la sfârşitul programului. Eu aş vrea să plec în şomaj, dar nu vrea să ne dea. Nu ştiu cât o să mai rezistăm în condiţiile acestea”, a încheiat Mariana.

Moartea Mihaelei Truţă şi protestele din ultimele zile au avut, totuşi, şi un efect pozitiv. Marţi şi miercuri norma le-a fost redusă la jumătate.

Astăzi, muncitoarele de la Filatura de Bumbac aşteaptă răspunsul la revendicări. Cele mai importante se referă la revenirea la climatul de muncă normal, la stoparea reţinerilor din salariu fără motiv şi la plata orelor suplimentare, a concediilor medicale restante şi aprobarea cererilor pentru efectuarea concediilor de odihnă.  

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite