Licitaţie internaţională pentru teatrul de proiecte din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actori de la Teatrul Prichindel, singurul din Alba Iulia
Actori de la Teatrul Prichindel, singurul din Alba Iulia

Consiliul Judeţean Alba va organiza în această lună o licitaţie internaţională pentru proiectarea unui sediu de teatru. Construcţia noului centru de cultură va începe în 2011 iar pentru proiectare se va chletui maxim 100.000 de euro.

În prezent în Alba Iulia funcţionează un singur teatru, Teatrul de păpuşi „Prichindel“. Pentru că Festivalul Internaţional de Teatru tocmai şi-a încheiat cea de V-a ediţie, organizatorii au în plan construirea unui sediu în care să funcţioneze un teatru de proiecte, adică orice trupă va putea prezenta aici spectacole, situaţie uşor de susţinut din punct de vedere financiar, dar şi al personalului.

Primul pas în acest sens va fi făcut în această lună când Consiliul Judeţean Alba va organiza o licitaţie internaţională pentru proiectarea teatrului. Iniţial administraţia judeţeană anunţase licitaţia pentru vara acestui an, însă Primăria Alba Iulia a comandat un nou PUZ pentru zona în care va fi ridicat sediul instituţiei de cultură. Consiliul Judeţean intenţionează să aloce suma de 100.000 de euro pentru activitatea de proiectare a clădirii.

„Am discutat cu membrii ai Ordinului Arhitecţilor din România şi Primăria Alba Iulia despre ce înseamnă demararea temei de proiectare şi finalizarea proiectului nostru. Se lucrează PUZ-ul zonei şi ne-au asigurat ca va fi gata în această lună, după care vom da drumul la proiectare şi la licitaţie“, a spus Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba.

Albaiulienii susţin proiectul

Reprezentantul administraţiei judeţene a precizat că toate condiţiile privitoare la proiectare vor fi în conformitate cu legea, iar o comisie pluridisciplinară formată din regizori, actori, arhitecti, ingineri va verifica proiectul.

Lansarea temei de proiectare se va face în noiembrie sau decembrie, anul în curs, urmând ca până în luna martie 2011 să fie aleasă soluţia de proiectare care va fi prezentată arhitecţilor. Din spusele reprezentantului Consiliului Judeţean Alba se va ţine cont de raportul calitate preţ. „Trebuie să căutăm o soluţie echilibrată din punct de vedere economic şi arhitectural. Banii pentru proiectare îi avem şi vom găsi bani şi pentru construirea teatrului“, a afirmat Dan Popescu.

Construirea intituţiei va începe anul viitor, în vară, iar inaugurarea va avea loc cel mai probabil în 2013. Construcţia va fi înălţată în centrul municipiului Alba Iulia. Proiectul este suţinut de albaiulienii dornici ca oraşul în care locuiesc să aibă o activitate culturală mai bogată şi mai diversificată.

Dovadă stă şi ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Teatru de anul acesta când cele mai multe spectacole s-au jucat cu casa închisă. „Îmi place teatrul şi mi-ar place să am ocazia să văd piese de teatru la mine în oraş mai des decât se întâmplă acum. Dacă preţurile biletelor vor fi rezonabile sunt convinsă că albaiulienii vor forma un public amator de astfel de evenimente“, a spus Cosmina Codrea, 31 ani, funcţionară.

Şi artiştii care au venit în acest an la festival susţin demersurile organizatorilor de a realiza un sediu de teatru. „Oamenii au nevoie de hrană spirituală şi ar fi extraordinar dacă un astfel de teatru ar exista la Alba Iulia“, a afirmat actriţa teatrului Odeon, Rodica Mandache.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite