Liceenii care au ratat Bacalaureatul de toamnă mizează pe contestații. Vezi câte s-au depus în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu din Alba nemulţumiţi de primele rezultate obţinute la Bacalaureatul de toamnă îşi pun speranţa în contestaţiile pe care le-au depus la centrele în care au fost examinați.

Absolvenţii de liceu care nu sunt de acord cu punctajul stabilit de profesorii corectori la una sau mai multe probe scrise pe care le-au susţinut la sesiunea a doua a Bacalaureatului îşi pun speranţa în contestaţii, care s-au înregistrat duminică, între orele 16.00-20.00.

În total, un număr de 410 liceeni din Alba,din 1.401 care l-au ratat, au depus contestaţii după postarea primelor rezultate la avizierele liceelor unde au fost evaluați  la probele scrise. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Județene de Bacalaureat, Dan Cherecheș, cele mai multe, 254, s-au înregistrat în Centrul de evaluare de la Colegiul „Horea,Cloșca și Crișan din Alba Iulia“. În centrul similar de la Liceul Sportiv, tot din Alba Iulia s-au depus alte 156.

Cei mai mulți nu au fost de acord cu punctajul la La Matematică, disciplină la care  s-au înregistrat 167 de contestații. La Limba și Literatura Română s-au depus alte 109, iar restul la alte discipline de examen.

Conform metodologiei, pentru ca o notă să  fie modificată diferenţa trebuie să fie de minimum 0,50 de puncte. Dacă este de peste 1,50, o a treia comisie va evalua lucrarea în cauză.

Spre exemplu, dacă un candidat cu media generală  5.60, formulează contestaţie la toate cele trei probe scrise ale examenului de maturitate şi obţine  la fiecare 0.4 puncte în plus nu va trece Bac-ul. Asta, cu toate că punctajul ar duce în mod normal la media minimă de promovare, 6. Explicaţia: nu se înscrie în cele 0.5 puncte minime/probă pe care trebuie să le obţină.

Sistemul de rezolvare a contestaţiilor functionează astfel  de mulţi ani, însă, într-un an 2011, cu un numar record de candidaţi care au ratat Bacalaureatul, regula va conta mai mult ca întotdeauna.

În Alba au susţinut examenul de maturitate 1.695 de elevi. Doar 294 au avut câştig de cauză şi au luat minim 6. În procente: 17,35 la sută.

După sesiunea din vară au fost înregistrate 1.317  contestaţii. În urma recorectării lucrărilor, 300 de note au crescut şi 132 au înregistrat un punctaj mai mic.Practic, situaţia a determinat  schimbarea statutului din nepromovat în promovat pentru 59 de candidaţi. Astfel, procentul de promovabilitate a crescut de la 38,45% la 39,78% .

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite