Legendă pusă în scenă la Târgul de Fete: îndrăgostiţii întâlnesc Crăiasa Muntelui Găina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţionala sărbătoare din judeţul Cluj se desfăşoară, încă din anul 1850, în cinstea lui Avram Iancu (foto: adevarul)
Tradiţionala sărbătoare din judeţul Cluj se desfăşoară, încă din anul 1850, în cinstea lui Avram Iancu (foto: adevarul)

Sărbătoarea de pe Muntele Găina, ce se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă și duminică, va cuprinde și un moment deosebit prilejuit de transpunerea scenică a legendei muntelui. „Târgul de Fete“ este cea mai mare sărbătoare câmpenească în aer liber din Transilvania.

În ziua de sâmbătă, pe scena din localitatea Avram Iancu va avea loc etapa finală a Festivalului – Concurs Cultură pentru cultură, festival în cadrul căruia se vor întrece cele mai bune formații de amatori din județ, câștigătoare ale etapelor zonale organizate până acum. Invitați speciali ai festivalului sunt Cornelia și Lupu Rednic. Seara de sâmbătă va continua cu un spectacol de muzică etno susținut de trupele Haiducii și Rustic, iar focul de artificii de la ora 22.00 va încheia prima zi de petrecere.

Tot sâmbătă seara, de data aceasta pe Muntele Găina, va avea loc un program dedicat celor tineri. Astfel, de la ora 22.00, pe scena de pe munte, vor concerta trupele Haiducii și Rustic. La ora 23.45 se va aprinde cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiților, iar de la ora 24.00 petrecerea va continua târziu în noapte cu focuri de artificii și discotecă în aer liber.

În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, toate manifestările se vor muta pe Muntele Găina. De la ora 9.30 va avea loc un Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10.00 un alai tradițional de nuntă din comuna Sălciua va deschide spectacolul folcloric ce-l are ca invitat special pe Ionuț Fulea.

Duminică va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia, pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea în fața Crăiesei, primeau de la aceasta câte un ou de aur. Apoi, lotrii au furat coșul cu ouă și găina fermecată. Urmăriți fiind, lotrii au scăpat coșul cu ouă în Arieș, care de atunci strălucește în soare fiind plin de pulbere de aur, și au ascuns găina într-o peșteră din Roșia Montană unde și astăzi se mai găsesc fragmete de aur din ouăle pe care le face găina.

Îndrăgostiții care vor veni duminică pe munte, vor avea surpriza de a o întâlni pe Crăiasa. Aceasta, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său și le va oferi brățări cu însemnele târgului și ouă aurite. Îndrăgostiții vor fi apoi trecuți într-un registru special, Registrul Îndrăgostiților, și vor primi un Certificat care să le ateste dragostea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite