Laboratoarele spitalelor din Alba nu mai fac analize gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun spital din Alba nu are certificat de calitate ISO pentru laboratoarele de analize medicale. Pentru a putea să îşi facă analize cetăţenii sunt redirecţionaţi de către medicii de familie către laboratoarele private. Un set minim de analize medicale costă 70 de lei.

Modificările aduse de noul contract cadru şi de normele de aplicare a acestuia obligă unităţiile sanitare să deţină certificate de calitate ISO pentru laboratoarele de analize, radiologie şi ecografie. În judeţul Alba niciun spital nu deţine acest certificat pentru laboratoarele de analize. „Aceste modificări ne-au luat pe nepregătite din cauza fondurilor mici de care dispunem“, a precizat Doru Drăgan, directorul spitalului judeţean de urgenţă.

Potrivit conducerii CAS Alba în privinţa laboratorelor de radiologie şi ecografie, doar spitalele Aiud, Blaj şi Zlatna au certificatul ISO. „Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba şi Spitalul Orăşenesc Cîmpeni sunt singurele care au prezentat dovada iniţierii demersurilor pentru obţinerea certificatului de conformitate ISO pentru radiologie şi imagistică medicală“, a spus directorul Casei Judeţene de Asigurări Alba, Gheorghe Ştef. Acesta nu a putut oferi o dată până la care s-ar putea reveni la normal. Directorul Doru Drăgan a avansat o perioadă de cel puţin două luni.

Fonduri îndreptate spre laboratoarele private

„Fondurile pe care noi nu le mai puteam folosi din cauza lipsei acestui certificat de calitate s-au îndreptat către laboratoarele private“, a explicat Doru Drăgan. La nivelul judeţului sunt şapte laboratoare private de analize medicale şi alte patru de radiologie şi ecografie care deţin acest document şi care au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.

image

Până la sfârşitul acestui an s-au alocat 1.057.021 lei pentru laboratoarele de analize medicale şi 261.947 lei pentru radiologie şi imagistică medicală“, a declarat directorul CAS Alba, Gheorghe Ştef. „Fondurile pe care le-am primit au fost foarte mici şi nu acoperă costurile integral. CAS a reţinut cam 30 la sută din fonduri pentru laboratoarele care nu au certificatul de calitate pentru momentul când acestea îl vor obţine“, a spus Mircea Lămurean, directorul clincii private Clinimed.

Bani gestionaţi pentru urgenţe

La laboratoarele private, majoritatea oamenilor plăteşte analizele. Cei care nu au posibilitatea să plătească sunt programaţi să se prezinte la analize peste trei săptămâni sau chiar o lună „80 la sută din oamenii care ajung la noi pentru analize trebuie să platească. Banii îi gestionăm în aşa fel încât să ne ajungă până la sfârşitul fiecărei luni pentru urgenţe, gravide şi copii“, a completat medicul Mircea Lămurean.

Pentru un set minim de analize un pacient trebuie să achite aproximativ 70 lei. Singurii care beneficiază în prezent de analize gratuite de laborator în spitale sunt bolnavii care sunt internaţi în unităţile spitaliceşti.

„Nu mi se pare normal ca un om care îşi plăteşte asigurările către stat să nu poată beneficia de serviciile care i se cuvin. Totul se întâmplă din indolenţa celor care conduc sistemul sanitar şi care nu se gândesc la oamenii simpli“, a spus Laura Comşa, de48 ani, de profesie funcţionar. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite