Alba Iulia: Portret/ Noemi Kusztos a vândut un tablou cu 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret/ Noemi Kusztos a vândut un tablou cu 10.000 de euro
Alba Iulia: Portret/ Noemi Kusztos a vândut un tablou cu 10.000 de euro

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici Alba, Noemi Amalia Kusztos a participat la numeroase expoziţii şi tabere de creaţie din ţară şi străinătate.

Bunicul i-a cumpărat primele creioane colorate şi acuarele. „Bunicul era croitor şi îmi plăcea să desenez pe masa lui de croitorie, în special când eram tristă“, povesteşte artista.

Pasiunea, talentul, i-au netezit drumul spre Universitatea de Artă din Oradea, după ce a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia.

Personaje importante


„Profesorul meu de suflet a fost poetul Nicolae Drăgan, cel care, mereu lângă mine fiind, mi-a influenţat viaţa cel mai mult. Alături de el se regăsesc profesorul de istoria artelor Nicolae Alexandru Ispas şi dirigintele din liceu, profesorul Gheorghe Urdea, care m-a făcut să înţeleg arta prin prisma unui om care călătoreşte prin foarte multe ţinuturi literare, filozofice, artistice. Au mai fost şi alte personaje importante în viaţa mea, pe care le-am întâlnit în anii de studenţie şi aici mă refer la ceramistul Ernest Budeş şi la profesorul Ioan Aurel Mureşan, un om care a ştiut să-şi poarte studenţii prin raiul culorilor“, spune Noemi Kusztos.

Despre calitatea de artist, Noemi afirmă că e foarte important să ştii să vorbeşti, dar şi să ai un galerist care e interesat să-ţi promoveze lucrările.
„E clar că în Alba Iulia nu poţi trăi exclusiv din ceea ce vinzi. Majoritatea artiştilor plastici pe care îi cunosc mai au un job, care le dă siguranţa zilei de mâine“, declară Noemi.
Cu toate astea, artista a avut şi satisfacţii de ordin material, dacă se poate spune aşa. A vândut un tablou contra sumei de 10.000 euro, iar un altul cu 3.500 euro. 

Masca - principala temă artistică

Principala ei temă în pictură este, după cum ne destăinuie, masca umană. „Am descoperit-o cu mulţi ani în urmă. Masca ne caracterizează pe toţi şi aici mă refer la volumul de falsitate pe care fiecare dintre noi îl afişează la un moment dat, întrucât nimeni nu este suficient de sincer cu sine şi cu ceilalţi.
După o anumită perioadă, am trecut la vestale cu o mică paranteză: între timp am studiat şi exploatat «nebunia» lui Erasmus de Rotterdam, pe care l-am asociat cu unul dintre muzicienii mei preferaţi – Peter Gabriel. În sufletul şi mintea mea, pictura, arta vizuală în general, nu pot exista fără o corelaţie în lumea muzicală. E părerea mea, aşa simt eu“, precizează artista.

Considerându-se ca om prea înţelegătoare iar ca artist un „Don Quijote”, Noemi Kuzstos spune că în pictură nu există timp care să limiteze finalizarea unei lucrări.
„În orice tehnică, poţi lucra la un tablou o oră, zece ani sau toată viaţa. În pictură, spre deosebire de sculptură, nu există timp de care să depinzi”, e de părere aceasta.

Ai vreun tablou mai drag sufletului?
N.K.:
„Da. E vorba de prima mea mască, tablou care reprezintă un clovn mascat, creat în anul 2002. Din păcate, l-am vândut. De la acest tablou am plecat cu ideea de a picta măşti. Acum, ca artist, cea mai puternică dorinţă a mea este să plec cât mai departe în lume, în Alaska, Norvegia, Finlanda, Germania sau India.“

Îţi reproşezi ceva ca artist?
N.K.:
„Faptul că nu lucrez suficient, chiar dacă atunci când sunt liberă lucrez 16 ore pe zi. Din păcate, nici nu prea am spaţiu, nu am un atelier. Noi, artiştii plastici, am fost scoşi de administraţia locală din atelierele de pe strada Clujului, cu promisiunea că ni se vor repartiza altele. Administraţia locală nu s-a ţinut, însă, de cuvânt.“

Ce-i place: „Îmi plac filmele, muzica şi cărţile. Pe oameni îi iau ca atare, dar apreciez la ei în mod deosebit originalitatea, inteligenţa, puritatea, candoarea, felul simplu de a fi, în sensul de a nu fi influenţabili şi a se comporta în mod firesc, aşa cum sunt ei.“

Ce nu-i place: „Mă deranjează lipsa de coloană vertebrală, inconsecvenţa. Nu-i suport pe cei care aleg drumul strâmb, ocolit, nu spun întotdeauna direct ceea ce gândesc şi ceea ce vor. Nu-mi plac persoanele care încearcă să corupă, dar nici cele care se lasă corupte.“

Profil
Data naşterii: 6 noiembrie 1976, Aiud
Educaţie: Universitatea de Artă Oradea
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite