Alba Iulia: Portret. Răzvan Curcă a înscris Spitalul Judeţean în circuitul ştiinţific internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Răzvan Curcă a ales să se specializeze pe una dintre disciplinele cu cele mai multe implicaţii emoţionale, tratarea bolnavilor de cancer. Răzvan Curcă fost admis pe primul loc la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca. A devenit medic specialist şi medic primar în 2002, iar acum este doctorand în ştiinţe medicale.

A urmat mai multe cursuri preuniversitare în străinătate, în Marea Britanie, Malta, Suedia, Austria şi Ungaria. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba lucrează din anul 2002. Spune că a ales singur acestă specializare deoarece după părerea sa este un domeniu incitant, unde poţi obţine rezultate vizibile.
„La examenul naţional de rezidenţiat am obţinut locul trei din 5.000 de candidaţi înscrişi. Puteam alege orice specialitate dar eu consider că am nevoie de provocări iar oncologia este un domeniu în permanentă mişcare”, a spus Răzvan Curcă.

Liste de aşteptare pentru tratamente de ultimă generaţie


În ultimii ani numărul persoanelor bolnave de cancer este din ce în ce mai mare. Prin Secţia de Interne  a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba trec anual peste 3.000 de pacienţi, o parte dintre aceştia au acces la cele mai noi tratamente aflate acum pe piaţă.
„Nu este neapărat o creştere a numărului bolnavilor de cancer, doar că în ultima perioadă pacienţii sunt depistaţi mai repede. Cei mai mulţi sunt din judeţul Alba, dar am pacienţi din vreo 20 de judeţe ale ţării”, a afirmat medicul onocolog. Dintre cei care sunt trataţi la Alba Iulia aproximativ 25 de pacienţi beneficiază deja de tratamente moderne şi există şi o listă de aşteptare cu mult mai lungă. „Un astfel de tratament este cel prin terapie moleculară ţintită, care este acum popularizat şi în ţara noastră”, a explicat şeful Secţiei de Interne. 

Implicat în studii clinice internaţionale

Tumorile cancerigene pot apărea în orice organ al corpului uman. Aceasta sunt de fapt modificări la nivel genetic. O parte dintre celulele afecectate fie nu îşi mai îndeplinesc funcţia, fie devin mult mai active. Aceste celule care se comportă anormal îşi crează un sistem de vase sanguine şi astfel ajung entităţi proprii.
Potrivit medicului Răzvan Curcă, prin terapia moleculară ţintită se încearcă crearea unor medicamente care să devină inhibatori pentru proteinele create de aceste gene care şi-au modificat funcţia.
„O parte dintre aceste medicamente de generaţie nouă sunt deja pe piaţă dar cele mai multe substanţe sunt în faza a treia de testare, adică cercetare clinică. Şi la Alba Iulia se fac astfel de studii, care de obicei sunt realizate la nivel internaţional. Este un beneficiu pentru pacienţi deoarece au acces la medicamente noi cu rezultate bune care costă foarte mult şi care de cele mai multe ori în cadrul studiului sunt gratuite”, a mai spus medicul.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la români?
R.C.:
„La bărbaţi cel mai întâlnit este cancerul bronhopulmonar, iar la femei cancerul de sân. Fumatul provoacă o treime din toate tipurile de cancer, nu doar cel bronhopulmonar. Dacă de mâine nu ar mai exista ţigări în 25 de ani numărul cancerelor ar scădea semnificativ”.

Ce părere aveţi despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin?
R.C.:
„A lipsit campania de informare. Nimeni nu a putut contesta eficienţa lui singura întrebare pentru care deocamdată nu există un răspuns este pe cât timp oferă protecţei. Nu se ştie dacă vaccinul va trebui repetat şi la câţi ani după prima vaccinare. Din cauză că a lipsit o campanie de informare s-au exagerat mult reacţiile adverse, care sunt însă mai rare decât la banalul, de acum, vaccin antigripal. Eu am două fete pe care le voi vaccina chiar dacă la momentul în care vor fi îndeajuns de mari acest vaccin nu va mai fi gratuit”.

Ce-i place: „Ascult muzică, de la clasic la rock, cu multă plăcere. Îmi place să mă întâlnesc cu prietenii să stăm liniştiţi la o poveste. Familia şi prietenii sunt foarte importanţi pentru mine sunt foarte legat de ei. Am avut mai multe oferte de la clinici din străinătate, în 2004 am fost chemat în Marea Britanie. Am refuzat toate ofertele tocmai pentru a rămâne aproape de cei dragi”.

Ce nu-i place: „Dezordinea mă deranjază, nu mă simt confortabil. Pentru a fi practic trebuie să ştii de unde poţi lua fiecare lucru în parte. De asemenea nu îmi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Să nu faci un lucru pe care l-ai promis denotă lipsă de respect faţă de cealaltă persoană”. 

Profil
NĂSCUT : La 15 noiembrie 1971, la Suceava
EDUCAŢIE: Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca
EXPERIENŢĂ: Şeful Secţiei de Interne de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, coordonatorul Centrului de îngrijiri paliative din Cluj-Napoca
FAMILIE : Este căsătorit şi are două fete

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite