Alba Iulia: Sistemul de telemedicină funcţionează la Spitalul Judeţean Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Sistemul de telemedicină funcţionează la Spitalul Judeţean Alba
Alba Iulia: Sistemul de telemedicină funcţionează la Spitalul Judeţean Alba

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba pot solicita intervenţia SMURD Tîrgu Mureş, în direct.

De o săptămână, sistemul pilot de telemedicină, care presupune instalarea unui circuit închis de televiziune, în spitalele din Regiunea 7 Centru, a devenit funcţional.
Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Diana Ciobotea, a participat ieri, la Târgu Mureş, la o întâlnire informativă despre sistemul de telemedicină. “Nu a fost o zi anume de lansare a acestui proiect. S-au făcut, în ultimul timp, mai multe probe tehnice, după ce a fost instalată toată aparatura necesară. Sistemul funcţionează de o săptămână, fără probleme”, a spus medicul Diana Ciobotea.

Se poate solicita ajutor în timp real


Sistemul de telemedicină, care funcţionează ,de mai mulţi ani, în ţări ca Franţa sau Germania a fost implementat pentru început în spitalele municipale şi judeţene din Regiunea 7 Centru. Implementarea acestui sistem face parte din proiectul de îmbunătăţire a sistemului de servicii medicale de urgenţă.

“Telemedicina ne permite să  luăm legătura în timp real cu serviciul SMURD de la Târgu Mureş. În cazul unei calamităţi sau în cazul în care avem un pacient în stare gravă care necesită intervenţii la spitale de specialitate din ţară. Prin acest sistem putem solicita elicopterul  SMURD pentru a transporta bolnavul”, a explicat medicul primar în medicina de urgenţă,Carmen Rizea, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. Medicul de la Alba Iulia a mai spus că în acelaşi mod pot fi solicitate şi ambulanţe în cazul unor calamităţi sau dezastre în care au fost răniţi mai mulţi oameni.

Consultaţie “în direct”

Sistemul care a fost testat şi de câteva zile funcţionează şi la Alba Iulia este util şi pentru că va permite medicilor să se consulte între ei în ceea ce priveşte problemele medicale ale pacientului care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din Alba Iulia. În cazul în care nu există specialist pe o anumită disciplină, medicul de gardă poate solicita ajutorul unui specialist, de la Târgu Mureş sau din alt oraş unde a fost implementat sistemul, pentru interpretarea rezultatelor analizelor medicale ale bolnavului.

“Sistemul este foarte util la Unitatea de Primiri Urgenţă, unde este nevoie să intervenim, adesea, în timp foarte scurt. Sistemul de telemedicină ne permite să ne consultăm cu medicii specialisţi de la SMURD din Tîrgu Mureş, unde practice este centrul informaţional al acestui sistem”, a mai spus medicul Carmen Rizea.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite