Jandarmii disponibilizaţi din Alba îşi cheamă superiorii în instanţă. Cer repunerea în funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De disponibilizări au fost afectate şi structurile operative ale Jandarmeriei Alba
De disponibilizări au fost afectate şi structurile operative ale Jandarmeriei Alba

Un număr de 22 de jandarmi care au fost disponibilizaţi în Alba cer în instanţă reorganizarea concursului în urma căruia şi-au pierdut locurile de muncă. Foştii militari invocă mai multe nereguli în evaluarea activităţii lor profesionale. Procesul se va judeca la Tribunalul Alba.

Activitatea jandarmilor din Alba  a fost evaluată la sfârşitul lunii iunie, sub forma unui interviu, la care au participat doar subofiţerii. Atunci, s-a decis cine rămâne în uniformă militară şi cine trebuie să-şi caute un alt loc de muncă.

Contestă corectitudinea examenului

Candidaţii trebuiau  să dea dovadă de simţ practic în aplicarea cunoştinţelor teoretice. 33 dintre ei nu au reuşit  să convingă comisia de examinare că au acumulat suficiente cunoştinţe practice pentru a rămâne în structură. Ulterior, au fost puşi la dispoziţia Inspectoratului timp de trei luni. Între timp, o parte au reuşit să ocupe posturi vacante existente în cadrul Inspectoratului. În final, la jumătatea lunii septembrie, 24 de jandarmi au încetat raporturile de serviciu cu Jandarmeria Alba.

Nemulţumiţi de modul în care s-a derulat examenul de evaluare, 22 dintre foşti angajaţi ai Inspectoratului de Jandarmi îşi cheamă acum foşti superiori în instanţă. „În primul rând, nu am înşţeles de ce au fost evaluaţi doar subofiţerii. Apoi, aş enumera o serie de lucruri care par cel puţin aberante. Şeful comisiei de examinare a fost chiar şeful meu direct, iar examenul a fost lipsit de transparenţă. Sunt curios să văd, dacă vor fi puse la dispoziţia instanţei înregistrările audio-video ale interviurilor pe care le-am susţinut. Am fost avansat în grad,deşi eram pus la dispoziţia Inspectoratului, iar ulterior disponibilizat şi am primit şi salariul integral. Nu înţeleg de ce nu au fost examinaţi cei cu abateri disciplinare şi cei cu probleme medicale“, a povestit, sub protecţia anonimatului, unul dintre jandarmii disponibilizaţi.

„După ce am analizat textul de lege, am ajuns la concluzia că acest concurs ar fi trebuit să privească întreg personalul unităţii. Ca atare noi cerem reorganizarea concursului. Clienţii mei îl consideră total nelegal, mai ales că au fost obligaţi să facă înscrisuri în avans că nu vor formula contestaţii. Nu poţi să ceri în avans să nu formulezi contestaţii la ceva ce se va întâmpla în viitor, cauţi să le spui că lucrurile sunt aranjate. Au fost nemulţumiţi că nu au fost toţi în aceeaşi sală, au dat examen pe rând, fiecare putea să spună ce vrea. Sunt elemente pe care trebuie să le probăm în instanţă“,  a explicat avocatul Ladislau Koble, care-i apără în instanţă.

Potrivit avocatului apărării, foştii jandarmi cer repunerea în funcţii, dar şi plăţi compensatorii şi sume retroactive pentru ţinuta militară şi pentru  anumite misiuni efectuate şi nedecontate până acum.

Foştii angajaţi îşi leagă speranţele şi de probele video ale examenului. „Sperăm ca Inspectoratul Judeţean de Jandarmi să pună la dispoziţia instanţei aceste înregistrări audio-video, prin care se vede că cererile clienţilor mei sunt pertinente şi care ar putea fi concludente în această cauză“, a mai completat avocatul.

„Tot ce s-a făcut în materie de disponibilizări s-a făcut în baza legii, s-a acţionat strict în conformitate cu ordinele de linie. Comisiile au fost constituite legal, iar transparenţa a fost maximă.Interviurile au fost înregistrate audio-video. Respectăm dreptul foştilor noştri colegio de a-şi căuta dreptatea în instanţă“, a afirmat Cosmin Jurcoveţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Primul termen de judecată este stabilit pentru 8 noiembrie, la Tribunalul Alba.





Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite